Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Kramfors

Extra viktig fråga

dåligt förslag för att det blir en felvriden skuldbeläggning av att kött är ett dåligt alternativ. Att äta mer vegetariskt är bra men fokus ska ligga på att servera svenska råvaror. Oavsett om det är kött, grönsaker eller baljväxter.

M
Moderaterna Kramfors

Extra viktig fråga

Vi tror inte att politiken skall bestämma vad ungarna i skolan ska äta. Sen förordar vi alltid lokala upphandlingar och närproducerade livsmedel prioriterat före ekologiskt.

SD
Sverigedemokraterna Kramfors

Växande barn behöver bra mat.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Kramfors

Extra viktig fråga

Obligatoriskt kan få motsatt effekt. Hellre satsning på att servera riktigt LÄCKRA vegetariska varianter. Med kunnig och engagerad kock/personal kan det genomföras, utan ökade kostnader. Viktigt att skolorna ligger i framkant när det gäller att introducera god och näringsrik mat, utan kött.

L
Liberalerna Kramfors

Tycker att barnen själva får välja om man vill äta vegetarisk mat eller inte. Med tanke på miljö och kvalité är det bra att satsa på närproducerat

S
Socialdemokraterna Kramfors

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

V
Vänsterpartiet Kramfors

Det viktiga att kommunen på sikt strävar efter att all mat som kommunen serverar är ekologisk och klimatsmat för att vi ska kunna nå klimatmålen. Detta innebär att konsumtionen av kött måste minska. Det kött som serveras ska vara producerat i Sverige..