Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska planera för 3 500 nya bostäder i Alsike och västra Knivsta

Om frågan
Knivsta växer och det behövs tusentals nya bostäder, men partierna är oense om var och hur många som ska byggas.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Knivsta

Extra viktig fråga

För många små hyresrätter i tätorterna är fel prioritering. Studier visar att hela 7 av 10 svenskar vill bo i eget småhus, men bara 5 av 10 gör det idag. Vi värnar därför fler småhus med egen tomt och plats för bilen, med max 150-200 nya bostäder per år. Vi vill också prioritera en organisk utveckling av våra landsbygdsbyar, i stället för att centrera allt till tätorterna.

SD
Sverigedemokraterna Knivsta

Extra viktig fråga

Trädgårdsstad i fokus. Stopp för planerad utbyggnad, Kommunens resurser för planering av byggnation skall användas till att byggande kan ske över hela kommunen med inriktning på villor, radhus och flerfamiljshus med högst 4 våningar. Vi vill ha högre Parkeringsnorm. Den som är planerad nu är på 0,3 vilket innebär 1 parkering på 5 trerummare. Det ska vara en parkering per lägenhet anser vi.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Knivsta

Vi har redan sett effekterna av en allt för hög tillväxt i kommunen där vi saknar konsekvensanalys både i VA-frågan, en fungerande infrastruktur, hållbarhetsfrågor, viktiga naturvärden, grönområden och i det sociala experiment som pågår för våra yngsta. Barnen i förskola och skola utsätts för ständiga förändringar i snabb takt som påverkar arbetsro och hälsa för både barn och pedagoger.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Knivsta

Enköping får ursäkta som Sveriges närmaste stad, för Knivsta är världens närmaste kommun, mitt i tillväxtregionen Uppsala - Arlanda - Stockholm. Så människor med kunskap och kompetens söker sig hit Det ska vi vara glada för. Men självklart behöver utvecklingen anpassas och gå i takt med övrig social infrastruktur - vård, skola och omsorg, näringsliv, arbetsplatser, kollektivtrafik och transporter.

MP
Miljöpartiet Knivsta

En ny station i Alsike är för oss en förutsättning för detta och då är det bra att många kan bo nära denna.

M
Moderaterna Knivsta

Planeringen för 3500 bostäder ger en grundläggande förutsättning. Denna behövs även om man bygger färre än 3500 bostäder. Planeringen är just en planering som ligger till grund för det framtida arbetet om att komma överens om vad och hur det ska byggas. Givet vad vi vet just nu vad gäller utbyggnad av infrastruktur, pendlingsmöjligheter, behovet av bostäder etc blir det antagligen färre.

V
Vänsterpartiet Knivsta

Med sju års kö till en hyresrätt i Knivsta och många tusen unga i regionen som saknar bostad behöver Knivsta bidra till bostadsbyggandet. Det ska göras socialt och ekologiskt hållbart med en blandad bebyggelse som har nära till natur och parker, gång- och cykelvägar och god kollektivtrafik. Stadsdelarna ska även innehålla offentlig och privat service som skolor, caféer och butiker.

Mycket bra förslag

S
Socialdemokraterna Knivsta

Knivsta växer och det är mycket viktigt att utbyggnaden sker på ett kontrollerat och välplanerat sätt. Antalet bostäder styrs av efterfrågan och kommunens möjlighet att ordna god service och infrastruktur.