Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

VFK
VÅR FRAMTID - KLIPPAN Klippan

Konkurrens måste kunna ske på lika villkor för både kommunala och privata aktörer. Det viktigaste är i alla delar att säkerställa kvaliteten i levererade tjänster.

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Klippan

Finns säkert fall där det är bra och det finns säkert fall där det är dåligt. Att ha det som övergripande målsättning är tveksamt.

SD
Sverigedemokraterna Klippan

Kommunala bolag uppfyller en servicefunktion men dem ska inte konkurrera med privata näringsidkare.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Klippan

Partiet har inte lämnat någon motivering

KD
Kristdemokraterna Klippan

Detta är en fråga som är invecklad då frågan är vad som avses. Ett kommunalt bostadsbolag är en nödvändighet medan ett kommunalt driftsbolag i olika former med verksamhet ut mot den privata marknaden kan vara negativt ur ett konkurrens perspektiv. Kommunal verksamhet bör ej bolagiseras.

L
Liberalerna Klippan

Extra viktig fråga

Kommunala bolag ska inte konkurrera med det privata näringslivet. Ett undantag är kommunala bostadsbolag där det klart ska framgå av ägardirektiv att bolaget ska ha bostäder tillgängliga för ungdomar, äldre och personer med begränsad ekonomi - personer som kan ha det svårt att komma in i på bostadsmarknaden.

S
Socialdemokraterna Klippan

I flera fall kan en privat entreprenör utveckla verksamheten vilket kommunen inte kan. T ex matserveringen på Senioren som tas över av en privat näringsidkare efter sommaren. I övrigt kan jag inte se några andra fall där kommunen bedriver verksamhet som konkurerar med näringslivet.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Klippan

Ej aktuellt i Klippan