Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska verka för bättre väg- och järnvägsförbindelser

Om frågan
Förbi Kiruna går en europaväg, E10, som nyligen byggts om. Där finns också länsväg 870. Passerar gör också järnvägen Malmöbanan, mellan Luleå och Narvik i Norge.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Kiruna

Vi måste kunna ta oss till vården på ett trygt sätt

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Kiruna

Vi har arbetat länge och hårt för att få till en ny acceptabel järnvägstationslösning och kunde tillslut tillsammans med berörd myndighet (Trafikverket) arbeta fram en bra lösning med centrum nära järnvägsstation, vi anser att detta och alla andra aspekter av väg och järnväg måste arbetas fram med ett kommunalt engagemang och prioritetsordning.

FI
Feministiskt initiativ Kiruna

En förutsättning för att kunna leva och bo här är tillförlitliga transporter inom och in i/ut ur kommunen. Vi vill att staten förstatligar persontrafiken på järnväg så att hög service kan garanteras.

KD
Kristdemokraterna Kiruna

Extra viktig fråga

Vägen till Gällivare är oerhört central att förbättra. Tågresor är på lägsta nivå gällande tillgänglighet, kommunikation och tidshållning. Gång- och cykelvägar till Kauppinen, i bostadsområdet mot paksuniemi och genom Karesuando måste prioriteras.

M
Moderaterna Kiruna

Kiruna är en ö omgiven av skog, det är en grundförutsättning att man tryggt och säkert kan resa till och från Kiruna

SL
Sámelistu/Samelistan Partipolitiskt obunden Kiruna

Arbeta aktivt för att hitta lösnings mekanismer för rennäringen. Dialog med samebyar ,Renägarna drabbas hårt psykiskt och ekonomiskt av renpåkörningar av tåg och fordon.

SJV
Sjukvårdspartiet Kiruna

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Kiruna

Extra viktig fråga

Framförallt behöver dubbelspår byggas efter hela malmbanan. Det skapar möjligheter till snabbare, säkrare och mer hållbara transporter för människor och gods.

V
Vänsterpartiet Kiruna

Vi behöver dubbelspår för att möta den ökade trafiken på järnvägen och vi måste arbeta för att fler godstransporter ska ske med järnväg. Det är kritisk infrastruktur som inte bör äventyras genom underfinansiering och konkurrensutsättning.