Val 2022 Valkompass
kommun

Ett kommunalt byggbolag ska bildas i Kiruna

Om frågan
För att råda bot på bostadsbristen har man i flera kommuner övervägt att starta ett byggbolag för att hålla priserna på nya lägenheter nere.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Kiruna

Efterfråga och behov styr marknaden, vi anser inte att kommunen skall konkurrera i branscher där marknaden själv täcker behoven ett sådant exempel är byggbranschen.

KD
Kristdemokraterna Kiruna

Tycker inte skattepengar ska användas på detta sätt. Vi ska fokusera på skola, vår och omsorg främst. Möjligtvis en styrka som gör mindre renoveringar och ombyggnationer i exempelvis KBAB:s regi.

M
Moderaterna Kiruna

Det är helt uteslutet att kommunen ska konkurrera med byggföretagen om arbetskraft. Det blir mest troligt inte billigare heller.

SL
Sámelistu/Samelistan Partipolitiskt obunden Kiruna

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Kiruna

Kommunen ska inte konkurrera med företag.

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Kiruna

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Kiruna

Enligt Boverkets rapport "Effekten av Boverkets normer på byggkostnaderna 1995-2011" så är det framförallt: mindre lägenheter, dyra garagelösningar, höga priser på byggrätter som drivit upp priserna för nyproduktion. Boverket har även färdiga ramavtal på modulhus och liknande för att få ner kostnaderna. Det finns många åtgärder som kan vidtas utan att bilda ett kommunalt byggbolag.

Ganska bra förslag

FI
Feministiskt initiativ Kiruna

Det är inte en fråga vi driver just nu men många av de byggprojekt som pågår har dragit iväg enormt i kostnader. Det är tydligt att kommunen måste förbättra sin förmåga att ta ansvar i alla delar av processen, från beslut till upphandling, projektledning och genomförande.

SJV
Sjukvårdspartiet Kiruna

Partiet har inte lämnat någon motivering