Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska återöppna tillagningsköket på Stångågården i Horn

Om frågan
Köket på äldreboendet Stångågården stängdes 2019 för att kommunen skulle spara pengar.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

M
Moderaterna Kinda

2019 hade vi ett mycket besvärligt ekonomiskt läge, krav på besparingar om 22 milj kr. Där var nedläggningen av köket i Stångågården en besparingsdeldel, ca 950.00 kr. Dessutom med köket i gång lagades maten mer än 50 % redan i Kisa. Återigen är det viktigt att ta ett ansvar när det gäller ekonomin.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Kinda

Förutsättningarna för att öppna köket är förändrade och medför ny budget och flera andra faktorer att ta hänsyn till.

L
Liberalerna Kinda

Köket i Horn behöver upprustas, den kostnaden är inte rimlig med tanke på hur få portioner som skulle tillagas där.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Kinda

Det var ett misstag att ta bort inriktningen om att ett tillagningskök i varje del av kommunen. Den bästa platsen för tillagningskök är äldreboende, där verksamhet pågår dygnet runt, året om. Ur beredskapssynpunkt är det mycket klokt att ha tillagning i alla delar av kommunen. Också för kompetensförsörjning, hållbarhet och ökad kvalitet på kosten.

LPo
Landsbygdspartiet Oberoende Kinda

Extra viktig fråga

Nedläggningen av stångågårdens tillagningskök var ett felaktigt beslut och har inte blivit någon besparing. Maten har blivit sämre för barn och gamla och vi är sämre rustade än någonsin i kristider. Köket ska öppnas och det ska vara beläget på Stångågården. Hjärtefråga för LPo.

MP
Miljöpartiet Kinda

Extra viktig fråga

Kommunen är till ytan stor och alla delar är lika viktiga. Prioritering kan inte bara gälla antal portioner. Maten ska vara god och näringsrik och det är inte miljövänligt med så många onödiga transporter. Det handlar om livskvalitet för Horns invånare.

S
Socialdemokraterna Kinda

Extra viktig fråga

Ett förslag vi själva motionerat om. Nylagad mat och tillhörande dofter gör att människor mår bättre. Det är en värdighetsfråga för våra äldre och våra elever att maten tillagas så nära som möjligt. Minskade transporter bidrar till ökad hållbarhet. Med det världspolitiska läget och kriget i vår närhet ser vi att ett tillagningskök i Horn bidrar positivt till vår krisberedskap.

SD
Sverigedemokraterna Kinda

Vi anser att alla kommundelar behöver ha tillagningskök. Inte bara för närproducerad mat utan också av beredskapsskäl. Det behöver inte nödvändigtvis vara på Stångågården men i avsaknad av andra lokaler är Stångågården alternativ. SBN behöver göra ett omtag i frågan. Vi har nu kunnat se hur sårbart vårt samhälle egentligen är och vi behöver rusta för det.

V
Vänsterpartiet Kinda

Extra viktig fråga

En viktig fråga i Kinda politiken under mandatperioden. Kindavänstern har varit emot nedläggningen från första början och ser en återöppning och utveckling av köket i Horn som viktigt för framtiden. Även ett tillagningskök i Rimforsa i samband med skolbygget är viktigt. Maten är viktig för oss producerad och tillagad så nära som möjligt ska den vara.