Val 2022 Valkompass
kommun

Kinda ska ansluta sig till förbundet Räddningstjänsten i Östergötland

Om frågan
Räddningstjänsten i Kinda är idag i kommunens regi men samverkar med förbundet som går under namnet Räddningstjänsten i Östergötland, RTÖG.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

LPo
Landsbygdspartiet Oberoende Kinda

Vi tror inte att en centralisering av räddningstjänsten lik den som M, C och L förespråkar är till gagn för kommunen som helhet. Vi har idag avtal med ett antal kommuner avseende stöd vid större insatser och det finns inte anledning att släppa kontroll i vår räddningstjänst till ett kommunalförbund.

MP
Miljöpartiet Kinda

Vi vill ha heltidsbrandmän på plats i kommunen. De har lokal kännedom och kan agerar snabbt vid händelse av kris. Vårt skydd är vår angelägenhet, även om samarbete givetvis är viktigt och önskvärt.

S
Socialdemokraterna Kinda

Kinda kommuns räddningstjänst ska samverka brett med nödvändiga organisationer utan att Kinda kommun frånsäger sig ansvaret och kontrollen över vår räddningstjänst och dess utveckling.

V
Vänsterpartiet Kinda

Extra viktig fråga

För oss är det viktigt att en liten kommun inte frivilligt släpper kontrollen över viktig kommunal verksamhet. Vi i Kinda vet bäst vilken räddningstjänst vi behöver. Sen samverkar vi gärna med andra kommuner kring kompetensutbyte men vi tror inte att ett kommunalförbund är lämpligt för Kindas räddningstjänst.

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Kinda

Kinda har en mycket välfungerande räddningstjänst med gott arbetsklimat. Vid samgående har ingen brandman placering i Kinda, Vi har också avtal med andra räddningstjänster för det som är lagkrav. Lokal- och personkännedom är också en viktig faktor. Vårt inflytande i RTÖG skulle bli minimalt. Sedan skulle det ta minst 30 minuter att rycka ut från Linköping. Vid större händelser finns också avtal.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Kinda

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Kinda

Extra viktig fråga

Hur vi än gör behöver vi få till ett starkt samarbete med andra kommuner för att fortsätta ha en fungerande räddningstjänst i framtiden. RTÖG är en lösning, men det finns fler vi nu vill se förslag på. Vi tycker att de politiska partierna borde kunna nå enighet i ett beslut som detta.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Kinda

Kompetens, Kinda kommer ha svårt att klara av de krav som kommer ställas på Räddningstjänsten i framtiden. Med ännu fler olika ansvarsområden kommer vara ännu svårare att utföra alla områden i egen regi. Med RTÖG får vi tillgång till specialistkompetens inom fler områden, höja kvaliteten på tillsyn, bättre förebyggande arbete, tillgång till mer brandkompetens i kommunens planarbete.

M
Moderaterna Kinda

Extra viktig fråga

En liten kommun har inte de resurser som behövs när vi ser framtiden an. Samverkan med andra kommuner är en förutsättning. I framtiden ställs högre krav, framförallt det förebyggande arbetet.