Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska anställa ordningsvakter för att öka tryggheten

Om frågan
En ordningsvakt har ett förordnande av polisen och får avvisa, avlägsna och om nödvändigt omhänderta en person som stör den allmänna ordningen. Många kommuner har på senare tid anlitat ordningsvakter för att öka tryggheten.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Karlskoga

Ordningsvakter kan behövas i undantagsfall, men är alltid en kortsiktig lösning på ett långsiktigt problem. Kommunen behöver framförallt arbeta förebyggande mot de personer som skapar otrygghet på olika platser i kommunen.

V
Vänsterpartiet Karlskoga

Ett sätt att sminka över orsaken till att människor känner sig otrygga! Grundproblemet löses för stunden men finns fortfarande kvar!

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Karlskoga

Om det finns behov i viss delar av staden kan det vara ett bra förslag för att öka den upplevda tryggheten, men vi behöver arbeta mer förebyggande genom tidiga insatser där barn far illa och riskerar att hamna i utanförskap . Vakter i sig löser inte problemet.

KD
Kristdemokraterna Karlskoga

Kommunen ska kunna anställa kommunala ordningsvakter om behovet finns. Idag har Karlskogakommun ett gott samarbete med ordningsvakter och polis. Vi har även infört paragraf 3 områden i kommunen som ger ordningsvakter en större befogenhet.

S
Socialdemokraterna Karlskoga

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Karlskoga

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Karlskoga

Denna fråga har vi drivit hårt under många år. Kommunalt anställda ordningsvakter som arbetar nära socialtjänst, skolan samt polisen tror vi är ett bra komplement med hänvisning till exempelvis polisens otroligt tunga arbetssituation.