Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska sälja ut tillgångar som inte rör kärnverksamheten

Om frågan
Karlshamns ekonomi är ansträngd, och kommunen har de senaste två åren tvingats spara 50 miljoner kronor. I fjol höjdes kommunalskatten med 57 öre. Flera projekt, som Östra Piren-bygget, har bidragit till de ekonomiska problemen då bygget blivit nästan dubbelt så dyrt som beräknat.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Karlshamn

Kommunen har en del tillgångar som inte rör kärnverksamheten, men som ändå bidrar på ett eller annat sätt. Dessa vill vi att kommunen behåller.

S
Socialdemokraterna Karlshamn

Extra viktig fråga

Begreppet kärnverksamhet är svårt att definiera. För oss är det viktigt att vi fortsätter att satsa på omsorg och utbildningen men även kultur, idrott, bra infrastruktur. Vi kommer att fortsätta att bygga bostäder via det kommunala bostadsbolaget, fortsätta att bygga ut fjärrvärme och fiber via det kommunala energibolaget, fortsätta att utveckla Karlshamns hamn, inte sälja den!

SD
Sverigedemokraterna Karlshamn

Sådant som har med kärnverksamheten eller som ger ett mervärde för medborgarna att kommunen har i kommunalregi ser vi ska vara kvar i kommunen. Däremot ska kommunen inte konkurrera med näringslivet, och är där tillgångar som bidrar till detta eller som inte ger ett mervärde för medborgarna ser vi att detta kan säljas.

V
Vänsterpartiet Karlshamn

Utförsäljningar av exempelvis helägda kommunala bolaget Karlshamns Bostäder skulle medföra att kommunen inte har kvar verktyget att tillhanda hålla hyresbostäder till rimlig hyra.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Karlshamn

Partiet har inte lämnat någon motivering

KD
Kristdemokraterna Karlshamn

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Karlshamn

Extra viktig fråga

Karlshamns kommun behöver täcka ett stort underskott inom sina bolag, och genom att sälja ut kan underskottet minska. Dessutom, kommunen måste prioritera vad man gör

M
Moderaterna Karlshamn

Extra viktig fråga

Karlshamn har en en helt havererad ekonomi bland annat för att kommunen har byggt kommersiella fastigheter som tex Piren. Kommunen behöver investera i skolor, brandstation, nytt vattenverk, vägunderhåll mm då måste tillgångar säljas för att skapa det utrymmet. Kommunen är på väg att slå i lånetaket.