Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Jokkmokk

Extra viktig fråga

Har svårt att identifiera vilka företag detta skulle gälla.

SD
Sverigedemokraterna Jokkmokk

Kommunala bolag ska inte konkurera med privata företag i verksamheten, utom möjligen bostäder, boende och liknande.

V
Vänsterpartiet Jokkmokk

Att konkurrera med andra företag ska aldrig vara ett ändamål för kommunala bolag. Men i en liten glesbygdskommun får ofta kommunen genomföra sådant som ingen annan vill ta på sig. Dyker privat konkurrens upp under resans gång är det inte OK att förslösa kommunalt investerade medel av principskäl. I det läget kan det klokaste vara att behålla omfattningen på den kommunala verksamheten oförändrad

Ganska bra förslag

FJK
Framtid i Jokkmokks kommun Jokkmokk

Partiet har inte lämnat någon motivering

MP
Miljöpartiet Jokkmokk

MP sympatiserar med principen om att kommunala bolag inte ska konkurrera med det privata näringslivet men det gäller också att förstå verkligheten. Det är ex. samhällskritiskt viktigt med kommunala bostadsbolag som är nödvändiga för att alla ska ha rätt till, och ha råd med, en egen bostad. Däremot tycker vi inte att kommunen ska bedriva campingverksamhet som konkurrerar med det privata.

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Jokkmokk

Extra viktig fråga

Kommunen skall inte bedriva kommersiell verksamhet som direkt konkurrerar med det privata näringslivet. Undantag finns i lagen om vissa kommunala befogenheter.

SV
Samernas Väl Jokkmokk

Kommunala bolag skal inte konkurrera med det privata näringslivet