Val 2022 Valkompass
kommun

Friskolor ska få köpa skollokaler av kommunen

Om frågan
Friskolor som vill etablera sig i kommunen behöver någonstans att vara. Under våren 2022 har det debatterats om en friskolekoncern ska få köpa en kommunal skollokal eller inte.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

L
Liberalerna Järfälla

Liberalerna är mycket positiva till friskolor och vi tycker att de är ett viktigt komplement till de kommunala skolorna. Däremot anser vi att skollokalerna som regel ska ägas av kommunen. Det är ont om mark i centrala delar av kommunen och därför behöver kommunen äga lokalerna för att kunna ta ansvar för skolverksamheten på lång sikt.

MP
Miljöpartiet Järfälla

Det billigaste för kommunen kommer alltid vara att äga de verksamhetslokaler som vi betalar för. Dessutom riskerar vi att skollokaler försvinner till andra verksamheter om friskolan går i konkurs.

S
Socialdemokraterna Järfälla

Extra viktig fråga

Kommunen är ytterst ansvarig för att säkerställa att alla barn får en skolplats. Med ägandeskap över lokalerna följer friheten att kunna planera och strukturera om ifall det skulle behövas. En försäljning löper också stor risk att bli en förlustaffär för kommunen. Det finns gott om stöd för att det vid långsiktiga lokalbehov är betydligt billigare att äga än att hyra lokaler.

V
Vänsterpartiet Järfälla

Extra viktig fråga

Kommunen ska äga de fastigheter där samhällsviktig verksamhet bedrivs. Det gärller skolor, förskolor, äldreboenden mfl. Det är billigare och kommunen har full tillgång till lokalerna och kan ändra och anpassa dom vid förändrad verksamhet,

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Järfälla

Den frågan måste bedömas från fall till fall. En bra kolverksamhet som vill etablera sig i en lokal som kommunen äger men inte nyttjar kan säljas till en seriös skola. Det motsatta kan gälla med en centralt belägen fastighet av stort värde för Järfällas framtida behov. Då är det bättre att skolan hyr lokaler av kommunen.

M
Moderaterna Järfälla

Förslaget är bra förutsatt att det är ett fördelaktigt beslut för kommunen.

SD
Sverigedemokraterna Järfälla

Har en skola under lång tid varit en uppskattad och effektiv utbildare, likt Engelska skolan i Jakobsberg, så ser vi inga problem i att de kan få köpa och hantera sina egna lokaler. För oss handlar det om kontinuitet och resultat framför allt.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Järfälla

Finns ingen orsak som motiverar att kommunen ska äga och förvalta lokaler som vi inte behöver för att verksamhetens ska kunna bedrivas