Val 2022 Valkompass
kommun

Östra Huddinge ska bilda en egen kommun

Om frågan
Förslaget innebär att Skogås, Trångsund, Länna och Vidja bryter sig ur Huddinge och skapar en egen kommun.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Huddinge

Extra viktig fråga

Vi tror att Skogås, Trångsund och Länna utvecklas bättre som en del av Huddinge snarare än som en egen kommun. Som stor kommun har vi lättare att attrahera kompetent personal och att vara en stark aktör i Stockholmsregionen. Det ger förutsättningar för ökad effektivitet. Vi vill lägga krut på utveckling istället för kommundelning. Det kräver handlingskraftiga politiker som ser hela Huddinge.

L
Liberalerna Huddinge

En kommundelning är ett ekonomiskt, administrativt och demokratiskt vågspel. När resten av Sverige diskuterar kommunsammanslagningar för att klara välfärden så diskuterar vi en delning. Vi vill istället lägga kraften på att utveckla hela Huddinge. Lägg i stället kraften på att utveckla, inte inveckla.

MP
Miljöpartiet Huddinge

Att splittra kommunen tycker vi inte är en bra idé. Vi har samordningsvinster med att vara en stor kommun i stället för två mindre. Demokrati och delaktighet kommer av möjlighet till att engagera sig och inte hur många invånare kommunen har.

S
Socialdemokraterna Huddinge

Tillgång till skolor, förskolor och äldreomsorg ska vara likvärdiga och kvaliteten ska vara hög – i hela kommunen. Vi vill ha fler bostäder och arbetsplatser, bättre kollektivtrafik och ökad delaktighet i Skogås, Trångsund och Länna såväl som i övriga Huddinge. Att dela en kommun är kostsamt, både i tid och pengar. En stor kommun ger en större ekonomisk trygghet på både kort och lång sikt.

Ganska dåligt förslag

HP
Huddingepartiet Huddinge

ur ekonomisk synpunkt är det inte rätt.

KD
Kristdemokraterna Huddinge

Vi anser att detta är en fråga som ska avgöras av invånarna i denna del av kommunen. En klar majoritet av väljarna i området röstade nej till en kommundelning vid senaste folkomröstningen, och det finns inget som tyder på att resultatet i en ny folkomröstning skulle bli väsentligt annorlunda.

M
Moderaterna Huddinge

Alla utredningar har visat att det inte finns några bestående fördelar. Det blir dyrare för de båda nya kommunerna och svårt att hitta kompetent personal.

SD
Sverigedemokraterna Huddinge

Det viktiga är att alla kommuninvånare får tycka till. Kommunen har genomfört utredningar och folkomröstningar i frågan, där förutsättningar för ett delande saknas. Skulle detta ändras, är vi lyhörda.

V
Vänsterpartiet Huddinge

Vi är emot en delning av kommunen. Istället vill vi bygga ihop kommunen och stärka de kommundelar som är politiskt eftersatta, till exempel Skogås. Det är förståeligt att vissa delar känner sig utanför och det är politikens ansvar att bli bättre på att inkludera medborgare i dessa kommundelar.

Mycket bra förslag

DP
Drevvikenpartiet Huddinge

Extra viktig fråga

Den östra delen med Skogås, Länna, Trångsund och Vidja är ofta bortglömda. Nu satsas det enormt mycket i Flemingsberg, Kungens kurva och centrala Huddinge och resurserna och engagemanget räcker inte till övriga kommunen. Östra Huddinge skulle bli en medelstor kommun med 25-30.000 invånare och med en kommunal organisation som kan optimeras för de behov som finns där.