Val 2022 Valkompass
kommun

Bygget av en motorväg mellan Kungens kurva och Jordbro ska stoppas

Om frågan
Motorvägsleden går under namnet Tvärförbindelse Södertörn. Planerad byggstart är 2023 och vägen beräknas ta tio år att bygga.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Huddinge

Bygget av Tvärförbindelse Södertörn är viktigt för bättre trafiklösningar på hela Södertörn. Det innehåller moderna cykelförbindelser, tunnellösningar och ekodukt för djurlivet. Tvärförbindelsen är viktig för att avlasta 73:an och 222:an, och för att möjliggöra för bättre tvärförbindelser för Huddingeborna. Det är avgörande när Huddinge växer och för att fler transporter ska kunna komma via Norvik

HP
Huddingepartiet Huddinge

Vi kan inte ha det som det är idag med den trafik infarkt som råder på Glömstavägen och Storängsleden.

KD
Kristdemokraterna Huddinge

Extra viktig fråga

Även elbilar behöver vägar. Stockholm är en av Europas snabbast växande huvudstadsregioner och redan idag är vägarna söder om huvudstaden överbelastade till bristningsgränsen. Resultatet är ständiga köer och en farlig trafikmiljö. Projektet tar dessutom stor hänsyn till miljön genom att bl.a. bevara viktiga naturområden och inkludera ekodukter.

L
Liberalerna Huddinge

Extra viktig fråga

Huddinge behöver Tvärförbindelse Södertörn för jobb och utveckling. Det är inte rimligt att ambulanser ska sitta fast på Glömstavägen, att farligt gods ska trafikera villagator och att bussresenärer ska komma för sent till skola och arbete.

M
Moderaterna Huddinge

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Huddinge

Hälften av invånarna i länet bor på den södra sidan av Stockholm. Men här är det trångt på våra vägar och bilar, bussar, ambulanstransporter och annan blåljuspersonal har svårt att komma fram. Därför behövs Tvärförbindelsen. Genom att förbättra pendlingen, och underlätta för godstransporter, skapas nya jobb och företag, och vi kan driva på klimatomställningen.

SD
Sverigedemokraterna Huddinge

Extra viktig fråga

Huddinge är en stor kommun, det måste vara lätt att resa inom kommunen – oavsett om det är med bil, buss eller cykel.

Ganska dåligt förslag

DP
Drevvikenpartiet Huddinge

Planerna för Tvärförbindelsen har kommit så långt att det vore dumt att avbryta nu. Däremot kommer vägen att få vissa negativa konsekvenser som vi inte uppskattar

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Huddinge

Extra viktig fråga

Vi behöver ställa om Sverige för att klara av klimatkrisen och att då bygga nya motorvägar står då i direkt konflikt med den omställningen. Vi behöver göra det lättare att välja andra färdmedel så som att åka kollektivt, ta cykel när det passar och att gå när det är kortare sträckor. Om fler kan resa på andra sätt än med bil så kommer den biltrafik som behövs få plats på de redan befintliga vägar.

V
Vänsterpartiet Huddinge

Vi motsätter oss stora motorvägsbyggen under pågående klimatkris. Vi behöver förändra vårt sätt att tänka kring infrastruktur, med mer spårbunden trafik och möjlighet till cykling. Bara så kan vi nå våra klimatmål. Vi säger nej till Tvärförbindelse Södertörn.