Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska fortsätta tidsbegränsa hyreskontrakten för nyanlända

Om frågan
Socialnämnden i Hörby införde i januari tidsbegränsade hyreskontrakt för nyanlända med uppehållstillstånd. Hyreskontrakten gäller i sex månader i taget och maximalt i 24 månader. Syftet var att öka drivkraften för att så snart som möjligt hitta ett eget boende.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

L
Liberalerna Hörby

För en lyckad integration är en av grundförutsättningarna att det finns en bra bostad under en längre period.

MP
Miljöpartiet Hörby

Osäker boende fyller på den stress och osäkerhet som flyktingen utsätts för och ökar risken för utanförskap, tryggt boende är en förutsättning för att du skall kunna bli en aktiv del i samhället. Flyktingar har låg möjlighet att påverka sin boendesituation och ligger helt i händerna på kommunen.

V
Vänsterpartiet Hörby

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Hörby

Att etablera sig och integrera sig tar tid, många faktorer i samhället spelar roll som inte den enskilda alltid kan påverka.

KD
Kristdemokraterna Hörby

Nej .de är inte en bra ide att tidsbegränsade som det är idag , vi vill hellre se något mitt i mellan, typ 18 mån sen tar har man möjlighet till 6mån förlängning .

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Hörby

Vi efterlyser en human tidsbegränsning och poängterar därigenom samtidigt att stödet från samhället måste vara starkt och öka under denna period, så att integrationen kan lyckas. Därefter är målet att de nyanlända ska kunna ta del av det svenska samhället på lika villkor som andra, och därmed också kunna konkurrera i en vanlig bostadskö.

SPI
SPI Välfärden Hörby

det är viktigt att nyanlända så fort som möjlig anpassa i samhället och orda eget boende

Mycket bra förslag

M
Moderaterna Hörby

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Hörby

Extra viktig fråga

Viktigt att nyanlända stimulera till att assimileras in i det svenska samhället. Vi anser att hitta egen bostad och arbete är vägen in i det svenska samhället.