Val 2022 Valkompass
kommun

Ungdomar ska få hyresrabatt i allmännyttans bostäder

Om frågan
Allmännyttan är ett samlingsnamn för kommunala bostadsföretag över hela landet. Allmännyttan ska tillhandahålla prisvärda hyreslägenheter för alla oavsett inkomst, ursprung, ålder och hushållstyp. Bolagen ägs av kommunen, som har möjligheter att styra inriktningen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Hofors

Vi anser att bostadsbidraget fyller funktionen av att ge ekonomiskt svaga hushåll lägre hyra. Allmänt rabatterade hyror betalda av skattepengar är fel väg att gå.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Hofors

Extra viktig fråga

Detta är ett sätt att kunna få de unga i kommunen som inte alla gånger har en stadig ekonomi att stanna och etablera sig i närområdet.

M
Moderaterna Hofors

Det ger unga möjlighet till eget boende under den tid de studerar och/eller ännu inte har kommit in helt på arbetsmarknaden.

Mycket bra förslag

HOP
Hoforspartiet Hofors

Partiet har inte lämnat någon motivering

KD
Kristdemokraterna Hofors

Extra viktig fråga

Eftersom vi ligger nära både högskolan i Gävle samt Falun skulle vi kunna ge ungdomar chansen till en billig lägenhet under studenttiden.

S
Socialdemokraterna Hofors

Extra viktig fråga

Viktigt att unga kan få möjlighet till en egen lägenhet

V
Vänsterpartiet Hofors

När vi var med och styrde fram till 2017, införde vi hyresrabatter för studerande med upp till 40%. För att få fler att vilja studera och stanna i kommunen. Att utveckla detta är inte alls dumt, men behöver utredas ordentligt för att det ska kunna genomföras på ett hållbart sätt.