Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska återta driften av enskilda vägar

Om frågan
2021 beslutade Hofors kommun att återlämna all drift av enskilda vägar till samfällighetsföreningar. Med enskilda vägar menas de vägar som vanligtvis sköts av en samfällighetsförening eller enskilda markägare. I Hofors har kommunen har skött de enskilda vägarna på frivillig basis åt fastboende sedan 1970-talet.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

HOP
Hoforspartiet Hofors

Kommunen har misslyckats i sitt åtagande och i de fall det finns vägföreningar gör de oftast ett bättre jobb och har större intresse i sin egen väg.

KD
Kristdemokraterna Hofors

Kommunen saknar pengar för detta, vägarna behöver verkligen rustas med då behövs det statligt stöd.

L
Liberalerna Hofors

Extra viktig fråga

De enskilda vägarna är enskilda vilket innebär att de personer som bor i dessa områden skall bekosta dessa vägar. Kommunen har varit generös i denna fråga under många år. Men nu i tider av besparingar och ett arbete med att få kommunens ekonomi i balans behövs mer pengar till skola och omsorg, vilka är våra prioriterade områden och då har vi tyvärr inte möjlighet att bekosta sådana områden.

S
Socialdemokraterna Hofors

Det är lätt att tycka så, men det finns många saker att väga in.

V
Vänsterpartiet Hofors

Kommunen har under de senaste femtio åren haft ansvaret för enskilda vägar. Det har inte fungerat bra den senaste tiden. Som det är idag behöver kommunen återställa vägarna till ett gott skick och arbeta för att inrätta vägföreningar som bättre kan sköta underhållet.

Ganska bra förslag

M
Moderaterna Hofors

I första hand anser vi Moderater att det behövs en tydlig och långsiktig plan för hur vägarna ska rustas upp till god standard för att sedan eventuellt överlämnas till vägföreningar som då kan stå rustade med rätt förutsättningar. Kommunen har inte skött sitt åtagande vilket har resulterat i vägar som är i synnerligen undermålig standard.

SD
Sverigedemokraterna Hofors

Många av de enskilda vägarna i kommunen är i dåligt skick och det innebär att en stor kostnad läggs över på de boende i föreningarna. Därför bör kommunen återta driften där föreningarna själva är positivt inställda till detta. Föreningar som önskar sköta driften själva ska naturligtvis kunna fortsätta göra detta.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Hofors

Partiet har inte lämnat någon motivering