Val 2022 Valkompass
kommun

Beslutet att överföra vägar till lokala vägföreningar ska rivas upp

Om frågan
2019 beslutades att återlämna all drift av ett hundratal enskilda vägar till samfällighetsföreningar. Efter protester har beslutet flyttats fram.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Härjedalen

Pengarna från vägöverlämningen behövs för att vi på ett bra sätt ska kunna klara våra kärnuppdrag.

Övr
Härjedalspartiet Härjedalen

Kommunen ska inte betala för drift och underhåll av vägar till några medborgare samtidigt som andra betalar själva. Det är inte en kommunal kärnverksamhet.

M
Moderaterna Härjedalen

Att överföra vägarna är en rättvisefråga då många delar av kommunen redan betalar för sina vägar. Att finansiera vägar är inte det kommunala uppdraget och vi Moderater vill hellre lägga de besparade utgifterna på vård, omsorg och skola.

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Härjedalen

Skulle beslutet rivas upp behöver kommunen också kunna svara på varför kommunen inte tänker sköta väghållningen på de vägar som redan idag är enskilda och aldrig haft kommunalt underhåll. Vi lever också i en verklighet där kommunen redan tidigare inte haft tillräckligt med medel för att sköta åtagandet på ett bra sätt, med eftersatt underhåll som följd.

Ganska bra förslag

V
Vänsterpartiet Härjedalen

Vi i Vänsterpartiet vill att kommunen bildar en vägförening, på detta sätt kan kommunen fortfarande ansvara för snöplogning mot en avgift. Och då blir det också rättvist fördelat runtomkring bland Härjedalens kommuninvånare.

Mycket bra förslag

VOXH
Folkets röst - VOX humana Härjedalen

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

KD
Kristdemokraterna Härjedalen

Här har styrande tagit sig vatten över huvudet. Det blir säkerligen en svår och långdragen process och inte så billig heller med krav på att fixa till vägarna innan de tas över. Många äldre i vår kommun, hur ska de kunna bo kvar i sina hus med allt vi plockar bort eller lämpar över som det passar??

L
Liberalerna Härjedalen

Extra viktig fråga

Vi Liberaler vill att beslutet som S, C och M tagit gällande överlämning av vägar till lokala vägföreningar upphävs. Beslutet innebär orättvisor av kostnader för vägskötsel. Vissa vägar kommer Härjedalens kommun att stå för vägskötsel och kostnader för även fortsättningsvis, medans andra delar av vägarna i vår kommun kommer att belasta den enskilde medborgaren för skötsel och underhåll.

SD
Sverigedemokraterna Härjedalen

Partiet har inte lämnat någon motivering