Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunens nya äldreboende Hemstranden ska drivas i privat regi

Om frågan
Den styrande alliansen vill lägga ut äldreboendet på entreprenad men oppositionen är emot. I en folkomröstning, med lågt valdeltagande, sa en majoritet nej till privatisering. Kommunledningen hinner inte besluta om driftsformen före valet, eftersom en risk- och konsekvensutredning först ska göras.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Haparanda

Extra viktig fråga

Vi anser att Hemstranden ska drivas kommunalt. Vi anser att det är viktigt att vi behåller kontrollen över driften av äldreboendet. Att ha en så stor del av äldreboendeplatserna i privat drift är att ta en stor risk, kommunen har fortfarande ansvaret. Dessutom blir det omöjligt för kommunen att påverka arbetsmiljön för de anställda till det bättre. T.ex få bort de delade turerna.

V
Vänsterpartiet Haparanda

Extra viktig fråga

Äldreomsorg ska bedrivas kommunalt. Vinster i välfärden ska ej förekomma. Om en kommunal driven verksamhet går med vinst återgår detta till skattebetalarna. Inga delade turer inom Haparanda kommuns verksamheter.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Haparanda

Extra viktig fråga

Alternativ i vården är bra för de äldre och personalen. Det viktigaste är att vården är av bra kvalitet.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Haparanda

Extra viktig fråga

Frågan är felformulerad, det är en skillnad på privat regi och driftentreprenad. Dock är vi för att Hemstranden ska kunna läggas ut på driftentreprenad. Det ökar valfriheten får våra vårdtagare men även för personal inom vård och omsorg. Det viktiga är en hög vårdkvalite för vårdtagarna.

M
Moderaterna Haparanda

Extra viktig fråga

Ingen vill att äldrevården privatiseras, däremot att det drivs på entreprenad. Entreprenadform är bra då den ger större valfrihet till både boende och anställda. Vi har provat entreprenadform förut i Haparanda och det har fungerat bra. Vi har lärt oss att ställa korrekta och bra krav på entreprenörerna. IVO ställer till och med högre krav på äldreomsorg på entreprenad än motsvarande kommunal drift

SJV
Sjukvårdspartiet Haparanda

Det är en frihet för anställda att kunna välja mellan privat eller kommunal arbetsgivare. Det höjer konkurrensn och därmed kvaliteten i verksamheten.