Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska verka för att boende vid finska gränsen kan få vård i Finland

Om frågan
Region Norrbotten har ett avtal med Finland om gränssamverkan om prehospitala resurser, som ambulanser och ambulanshelikoptrar. Nuvarande avtal gäller inte vård och tandvård.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Haparanda

Extra viktig fråga

För oss som bor vid gränsen är det naturligt att nyttja tjänster och service på båda sidor av gränsen. Det ökar tillgängligheten för medborgarna i kommunen och vården borde vara en naturlig del att gå vidare med

S
Socialdemokraterna Haparanda

Det är bra att vi har möjligheter till samverkan över gränsen.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Haparanda

Extra viktig fråga

Vårdköerna är alldeles för långa. Vi ska utnyttja kompetens som finns på båda sidor om gränsen. Bättre och nära vård. Vi slipper långa resor.

M
Moderaterna Haparanda

Det är möjligt i viss utsträckning redan idag men kan utökas. Win-win för alla parter; medborgarna, regionen, samt finska vårdföretag.

SJV
Sjukvårdspartiet Haparanda

Vi ska jobba för att människor som bor vid gränsen ska ha så korta sjukresor som möjligt. Det sparar mänskligt lidande och dyra transportkostnader.

V
Vänsterpartiet Haparanda

Ja, det är ett bra förslag. Vårdköerna är långa och det är ibland svårt att få tider för läkarbesök i Kalix eller Sunderbyn. Avstånden till kvalificerad vård är lika långa på båda sidor om gränsen.