Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska sätta upp övervakningskameror i centrum

Om frågan
Många kommuner har på senare tid satt upp kameror på offentliga platser för att öka tryggheten. För det krävs tillstånd, och kommunen måste visa att det finns problem med brottslighet där bevakningen ska ske – problem som är större än integritetsintresset.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Hallstahammar

Vi anser att resurserna ska läggas på förebyggande. Kommunen behöver verka för ett mer levande centrum, satsa på trygghetsvandringar, "nattvandrare" och andra initiativ som skapar trygghet genom att fler människor är i centrum. Satsningar på psykisk ohälsa bidrar till trygghet. Vi tror att övervakning är fel väg att gå, det är integritetskränkande och skapar inte trygghet utan flyttar buset.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Hallstahammar

Partiet har inte lämnat någon motivering

L
Liberalerna Hallstahammar

Kameraövervakning är ofta en bra metod för att öka tryggheten och säkra bevisning. Men det måste alltid göras en avvägning mot enskildas rätt att vara i fred. Vi vill att det ska bli lättare att sätta upp kameror på ställen med brott och otrygghet, till exempel på gator och torg eller utanför skolor och akutintag. Samtidigt måste det finnas kontroll av att kamerorna används på avsett vis.

S
Socialdemokraterna Hallstahammar

Trygghetskameror bör sättas upp på platser där det är motiverat, kan vara på andra ställen än i centrum också. Vi behöver också jobba bredare med trygghetsfrågor och förebyggande insatser i samhällsplaneringen exempelvis belysning och översyn av buskage mm.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Hallstahammar

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Hallstahammar

Extra viktig fråga

Ökad trygghet ger ökad frihet. Frihet att röra sig som man vill, frihet att bestämma över sitt eget liv. Förra året uppgav nästan varannan kvinna i Hallstahammar att man avstått från att gång ensam på grund av otrygghet. Det är inte ett sådant samhälle vi vill ha. Övervakningskameror bidrar till ökad trygghet samtidigt som de också kan verka förebyggande och brottsutredande.

SD
Sverigedemokraterna Hallstahammar

Extra viktig fråga

Det ökar säkerheten på torget