Val 2022 Valkompass
kommun

Sex timmars arbetsdag med heltidslön ska införas inom äldreomsorgen

Om frågan
Syftet med förslaget är bland annat att förbättra arbetsmiljön för de anställda och göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda sex timmars arbetsdag med bibehållen heltidslön.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Grums

8 timmars arbetsdag är normen. Varför ska personal inom äldreomsorgen särbehandlas? Dessutom betyder det i framtiden sämre pensioner.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Grums

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Grums

Extra viktig fråga

Vi behöver alla händer och timmar vi kan få inom vården idag och många år framåt. Att i det skedet införa förkortade arbetstider rimmar dåligt. Vi ska verka för funktionella arbetsplatser där man har den tid man behöver för att utföra sitt arbete på ett ändamålsenligt sätt. Ingen ska behöva bli sjuk av att gå till jobbet!

S
Socialdemokraterna Grums

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Grums

Vi är för att arbetstiden sänks på olika sätt, det är nu länge sedan sist vi tog ut produktivitetsökningen i kortare arbetstid. Det är förmodligen inte möjligt att i ett slag sänka arbetstiden så mycket med bibehållen heltidslön om kommunen ska ta hela kostnaden, men vi vill att det ska ske förändringar i den riktningen.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Grums

Det skulle få positiva effekter för såväl sjukskrivningar som utslitning och trivsel för de anställda. Alla studier som gjorts av arbetstidsförkortning visar att anställda orkar med sitt arbete bättre, och sjukskrivningstalet går ner. Folk orkar kanske arbeta tills de går i pension. Dessutom kan det höja yrkets status och leda till att fler vill jobba inom äldreomsorgen.