Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv ska avvecklas

Om frågan
Förslaget innebär att kommunen inte ska driva till exempel restauranger, transportverksamhet eller gym som riskerar att konkurrera med privata verksamheter.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Grums

Det enda kommunala bolag som konkurrerar med privat näringsliv är det kommunala bostadsbolaget GHAB, och vi vill att det ska fortsätta finnas allmännyttiga bostäder i kommunen.

V
Vänsterpartiet Grums

Det är viktigt att det finns kommunala bostäder exempelvis. Det är också viktigt att kommuner kan bedriva viss verksamhet som är för alla kommuninvånares bästa, exempelvis inom områden som friskvård, folkhälsa, vård och omsorg. Vissa verksamheter lämpar sig inte för privat drift, kommunala bolag garanterar att verksamheter bedrivs för allas bästa och att ev vinst går tillbaka till verksamheterna.

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Grums

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Grums

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Grums

I de kommunala kärnverksamheterna ska kommunala alternativ helst finnas, vi blir sårbara annars. Allt kan inte ersättas snabbt och enkelt. Verksamheter som ligger utanför kärnverksamheter gynnas av konkurrens. Viktigt att den inte snedvrids.

Mycket bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Grums

Kommunen ska ägna sig åt sin kärnverksamhet ( vård, skola, och omsorg) inte konkurrera med privata aktörer inom något område. Däremot välkomnar vi privata alternativ för valfrihetens skull.