Valet 2022 är avgjort
Utforska resultatet och se hur dina grannar röstat på valresultat.svt.se
Så svarade riksdagskandidaterna och partierna på frågorna i Valkompassen i:
Alla nyanställda inom hemtjänst och äldreomsorg ska klara språktest i svenska
Mycket dåligt förslag
MPMiljöpartiet Gnesta
Gnesta kommuns förvaltning är högst kompetenta att avgöra vem som passar för en anställning, där språk är en av många delar. Det finns inget vetenskapligt stöd för att språktest främjar integrationen. Språktest är politisk klåfingrighet som varken gynnar de anställda eller dem som anställer.
Ganska dåligt förslag
FIFeministiskt initiativ Gnesta
Det finns en lokal grupp som stödjer personal i omsorgen att utvecklas språkligt. Vi tror mer på mentorskap och att människor successivt lär sig språket genom att vara verksamma i yrkeslivet. Flerspråkighet borde uppvärderas då det finns många som behöver omsorg som har annat modersmål än svenska.
Ganska bra förslag
CCenterpartiet Gnesta
Språket är det viktigaste för att klara integrationen på ett godtagbart sätt. språkträning både i tal o skrift måste prioriteras, viss del av utbildningen bör kunna göras på arbetstid.
VVänsterpartiet Gnesta
Alla som arbetar i äldreomsorgen bör kunna göra sig förstådda. Vi måste också höja statusen och förbättra villkoren för de som arbetar inom omsorgen, för att locka ny personal. Men språktest är inte i sig en lösning utan måste kompletteras med satsningar på SFI, komvux och möjlighet för motiverad personal att fortbilda sig.
Mycket bra förslag
LLiberalerna Gnesta
Vi menar att det är ett absolut krav.
MModeraterna Gnesta
Partiet har inte lämnat någon motivering
SSocialdemokraterna Gnesta
Att förstå den personal man möter, och känna att man själv blir förstådd, är en fråga om trygghet och värdighet för de äldre. Därför ska tillräckliga svenskkunskaper krävas i verksamheten. Vi ser också positivt på de kombinerade utbildningar för vårdpersonal som också omfattar yrkessvenska.
SDSverigedemokraterna Gnesta
Det borde redan vara ett grundkrav att man behärskar det svenska språket i både skrift och tal, för att få en anställning inom vård och omsorg. För att kunna säkerställa en trygg vård.