Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska lägga mer resurser på orter utanför centralorten

Om frågan
Centralort i kommunen är Filipstad.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Filipstad

Det är motiverat. Totalt subventioneras hela tiden tätorterna med sitt större utbud av samhällsservice, som invånarna i hela kommunen betalar. Det är rimligt att viss service ges även om det råkar kosta lite mer per kapita i området.

L
Liberalerna Filipstad

Extra viktig fråga

Hela kommunen ska leva. Vill vi utveckla och inte enbart administrera en långsam avveckling så behöver vi vara noga med att viktiga förutsättningar för liv på landsbygden finns. Det kan gälla snabbt fiberbredband som förskolor och skolor för barn i låg- och mellanstadiet.

M
Moderaterna Filipstad

I en kommun med begränsade ekonomiska resurser måste alltid prioriteringar göras vad gäller såväl centralort som landsbygd beroende på vad frågan gäller.

S
Socialdemokraterna Filipstad

Idag strävar vi efter att tillhandahålla så god service som möjligt i hela kommunen.

V
Vänsterpartiet Filipstad

Resurserna ska fördelas efter behov och där de behövs

Mycket bra förslag

SD
Sverigedemokraterna Filipstad

Extra viktig fråga

Hela kommunen måste leva. Den kommunala servicen och möjligheten till arbete på nära håll har försämrats och befolkningen i kommunens mindre samhällen har minskat kraftigt under ett stort antal år. Utvecklingen mot allt mer centralisering från mindre samhällen till storstäder har gått för långt. Det gäller både människor och företag. Den utvecklingen behöver vändas!