Val 2022 Valkompass
kommun

Privata företag ska tillåtas driva äldreboenden och hemtjänst

Om frågan
Kommunen kan välja att själv driva den omsorg som behövs, att teckna avtal med vissa privata aktörer eller att låta alla privata aktörer som uppfyller kraven att etablera sig i kommunen.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Enköping

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Enköping

Extra viktig fråga

I princip bör inga kommunala angelägenheter tillåtas generera vinst till affärsdrivande företag. Skattemedlen ska oavkortat komma kommunmedlemmarn tillgodo. Därför bör åtminstone vård, skola och omsorg bedrivas i kommunens regi och i lokaler och anläggningar som kommunen äger.

Ganska bra förslag

MP
Miljöpartiet Enköping

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Enköping

Extra viktig fråga

Valfrihet är bra men då måste kontrollen av kvaliteten i vården våra frekvent och ha väldigt tydliga beskrivningar för vad som skall ingå. Det får inte bli en kassako för utländska riskkapitalister.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Enköping

Extra viktig fråga

Kommunen kan och bör inte driva all sin verksamhet i egen kommunal regi, vi ser fördelar med att privata aktörer kompletterar kommunen på dessa områden.

KD
Kristdemokraterna Enköping

Absolut. Det skall vara bra kvalitet på verksamheten, men vi är för valfrihet och därför skall det finnas både privata och offentliga alternativ att välja på.

L
Liberalerna Enköping

Självklart, valfriheten är viktigast.

M
Moderaterna Enköping

Extra viktig fråga

Enköpingsborna behöver flera alternativ att välja mellan. Kvalitetsuppföljningen och uppföljningen behöver förbättras oavsett om verksamheten sker i kommunal eller privat regi.

NE
Nystart Enköping (NE) Enköping

Extra viktig fråga

Viktigt med kontroll av de privata utförarna för att stävja missbruk.