Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska underlätta för bostadsbyggande i strandnära lägen

Om frågan
Strandskyddet innebär att ett område inom minst hundra meter från ett vattendrag inte får bebyggas med hänsyn till naturen och det rörliga friluftslivet. Men kommunen kan peka ut områden där strandskyddet ska upphävas om det är motiverat för utveckling av landsbygden.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Ekerö

Extra viktig fråga

Miljöpartiet värnar strandskyddet då det är viktigt för den biologiska mångfalden och för att säkerställa tillgängligheten för allmänheten.

Ö
Öpartiet Ekerö

Extra viktig fråga

Vi vill bevara strandskyddet och ställer oss bakom länsstyrelsens utökade gräns. Dels för att möjliggöra friluftslivet för kommuninvånare och dess närhet till vattnet. Även skydda den biologiska mångfalden lik väl de stigande vattennivåerna.

V
Vänsterpartiet Ekerö

Allemansrätten är viktigare

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Ekerö

Vi vill värna allemansrätten och tillgängligheten till stränder och natur för alla.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Ekerö

Extra viktig fråga

Vi är för förslaget särskilt när man ger tillgänglighet till strandnäralägen till många. Då kan strandskyddet upphävas och man gör gemensamma bryggor, badplatser och strandpromenader, t ex när Ekerö skapar nya trädgårdsstäder i strandnära läge.

SD
Sverigedemokraterna Ekerö

Vi ser strandskyddet som en fråga som ska ha kommunalt mandat. Att bygga strandnära ökar på attraktionskraften. Men sedan finns det områden, där miljöbilden ska förvaltas med omsorg.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Ekerö

Extra viktig fråga

Vi i Centerpartiet anser att det går att hitta en jättebra balans mellan att få bygga vattennära å ena sidan, och djurliv och allemansrätten å andra sidan. Det är inte svart eller vitt.

KD
Kristdemokraterna Ekerö

Vi tycker lokalt att strandskyddsreglerna är för hårda. Vår kommun består av över 100 kobbar, öar och skär och ibland sätter en för hård och snäv lagstiftning käppar i hjulen där man skulle kunna bygga mer strandnära. Vi underlättar gärna bostadsbyggande i strandnära lägen.

M
Moderaterna Ekerö

Extra viktig fråga

Ekerömoderater värnar äganderätten. Mälaröarna präglas av vattenmiljöer och vi vill möjliggöra för våra medborgare att ha glädje av dessa. Vi utvecklar också flera offentliga strandnära miljöer, som exempelvis våra kommunala badplatser och bostadsområdena i Ekerö centrum. Det ger allmänheten tillgång till strandnära lägen, det tycker vi också är viktigt.