Val 2022 Valkompass
kommun

Tullinge ska bilda en egen kommun

Om frågan
Förslaget innebär att Tullinge inte längre är en del av Botkyrka kommun.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Botkyrka

Mindre kommuner kan inte alltid erbjuda service och kvalitet på samma sätt som en större kommun med mer utvecklad organisation och större kompetens.

V
Vänsterpartiet Botkyrka

Extra viktig fråga

Botkyrka blir starkare som sammanhållen kommun.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Botkyrka

Liberalerna verkar för att främja och lyfta Tullingefrågor inom den befintliga kommunen. Frågan om kommundelning har redan behandlats av både kommunfullmäktige och regeringen, och båda instanser har sagt nej. Trenden i Sverige i dag är snarare kommunsammanslagningar, eftersom det minskar byråkratin och ger invånarna mer för skattekronorna.

MP
Miljöpartiet Botkyrka

Vi anser att det är osolidariskt mot resten av Botkyrka att dela kommunen. Risken är att Tullinge kommun skulle ha dålig ekonomi bland annat eftersom de inte skulle få samma statsbidrag som Botkyrka kommun. Det finns även risk för att demokratin i Tullinge skulle bli dålig då ett fåtal personer skulle få en stor makt.

M
Moderaterna Botkyrka

Vi är för inrättandet av kommundelsnämnder. Vi kan tänka oss att diskutera en till folkomröstning som bara hålls i kommundelen Tullinge. I grunden är vi som parti för en sammanhållen kommun.

S
Socialdemokraterna Botkyrka

En folkomröstning genomfördes i frågan 2014 med resultatet att 69,5 % av Botkyrkaborna ville att Tullinge skulle bestå i Botkyrka kommun. Tullinge kommun hade inte blivit en rikare och effektivare kommun genom att kommunen splittras. Istället hade Tullingeborna behövt lägga en större del av sina skattepengar på administration och styrning, så kallade overheadkostnader.

SD
Sverigedemokraterna Botkyrka

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Botkyrka

Frågan har redan behandlats och fått avslag. I övrigt ställer vi oss neutrala i frågan.

Mycket bra förslag

TuP
Tullingepartiet Botkyrka

Extra viktig fråga

Tullingepartiets viktigaste mål är att Tullinge blir en egen kommun. Tullinge växer starkt och har idag 20.500 invånare. Botkyrka kommun har blivit för stor, tungrodd och spretig och klarar inte av denna utveckling. Vi vill öka Tullingebornas inflytande över Tullinge och bilda en egen kommun med starkt fokus på bra kärnverksamhet, ett hållbart miljötänk och nöjda invånare.