Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska öppna en lågstadieskola i Bredåker

Om frågan
I Bodens kommun finns det nio kommunala skolor från förskoleklass till årskurs 6.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Boden

Vi har under de senaste åren sökt samverkan med en fristående skola som uttryckt intresse för etablering i Bredåker. Målsättningen är att starta verksamhet från hösten 2023.

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Boden

Extra viktig fråga

Kommunen ska möjliggöra och stötta att en skola för lågstadiet öppnas i Bredåker om vårdnadshavarna vill det. För oss är en fristående skola ett troligare och hållbarare alternativ.

MP
Miljöpartiet Boden

En friskola utreder om de ska öppna en lågstadieskola i Bredåker.

Mycket bra förslag

ASB
Aktiv samling - Bodenalternativet Boden

Extra viktig fråga

I beslut som tagits framgår det tydligt att kommunen ska säkerställa en lågstadieskola i Bredåker, driften av skolan behöver inte vara kommunen utan kan vara en fristående aktör.

L
Liberalerna Boden

Extra viktig fråga

Norra- och södra Bredåker har en bro mellan sig och tillsammans bildar de en av Bodens största byar. Med den snabba förändringen i befolkningsstruktur som skett så är en skolbyggnad för grundskola i Bredåker befogat.

M
Moderaterna Boden

Extra viktig fråga

Moderaterna har länge drivit frågan att de som bor i landsbygd ska ges möjlighet att kunna leva och bo kvar där även när de skaffat barn. Att återöppna en lågstadieskola är en viktig i att utveckla Bredåker och Luleälvdal som en attraktiv plats att bo på. Tyvärr har den rivning av skolbyggnaden som den nuvarande majoriteten genomförde försvårat möjligheten att återöppna skolan.

SJV
Sjukvårdspartiet Boden

Bredåker är en utvecklingsbygd, där många barnfamiljer vill bosätta sig. Kommunen behöver utveckla landsbygden. Det är en del av Bodens framtid.

SD
Sverigedemokraterna Boden

Extra viktig fråga

Mycket viktig att landsbygden ska leva och utvecklas.

V
Vänsterpartiet Boden

Partiet har inte lämnat någon motivering