Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska äga fastigheter i stället för att hyra dem

Om frågan
Ofta äger och förvaltar kommunen byggnader som skolor, bibliotek och idrottsplatser. Men de kan även låta privata aktörer bygga för att sedan hyra in sig.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Bjuv

Vi vill självklart helst äga våra fastigheter, men Bjuvs kommun har stora utmaningar framåt eftersom vi inte byggt nytt och underhällt de fastigheter vi redan har. Att därför enbart äga våra fastigheter är inte möjligt utan att höja skatterna rejält. SD satsar därför på bara äga strategiskt viktiga fastigheter och samarbeta med fastighetsbolag när de vill etablera sig i Bjuv

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Bjuv

Äga är billigare än att hyra men det är viktigt att man även har en organsationa som klarar av att förvalta fastigheterna med annars kan det fort bli dyrare

M
Moderaterna Bjuv

Vi vill gärna se en bra balans mellan eget ägande och att hyra lokaler. Besluten måste fattas i de olika situationer som kommunen befinner sig i.

V
Vänsterpartiet Bjuv

Extra viktig fråga

Som socialistiskt parti tycker vi att kommunen skall äga en del fastigheter.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Bjuv

Det är billigare för kommunen i längden att äga sina lokaler.

KD
Kristdemokraterna Bjuv

Extra viktig fråga

För en långsiktigt stark kommunal ekonomi är det viktigt att äga fastigheter som man avser nyttja under lång tid. Studier visar att det fördelaktigare att äga än att hyra ur ett ekonomiskt perspektiv.

S
Socialdemokraterna Bjuv

Det mest ekonomiskt hållbara alternativet när det gäller lokaler/fastigheter där kommunen ska bedriva verksamhet under längre tid.