Val 2022 Valkompass
kommun

Utbyggnaden av skidområdet Rödkullen ska stoppas

Om frågan
Det finns planer finns på ett helt nytt turistområde med drygt 7 000 bäddar i Rödkullen i Åres skidsystem. Planerna har splittrat bygden mellan dem som inte tycker att naturen klarar mer och dem som ser det som en utveckling för bygden.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Åre

Vi tycker det är viktigt att skydda Ullådalen från exploatering och då behövs en utbyggnad av Rödkullen

M
Moderaterna Åre

Extra viktig fråga

Liftsystemet behöver utvecklas och fler turistiska bäddar behövs det utpekade området runt befintlig exploatering i Rödkullen finner vi lämplig för detta ändamål

Ganska dåligt förslag

S
Socialdemokraterna Åre

Rödkullen och Åre har potential för förbättring, för besökare och bofasta. Det behövs mer liftkapacitet, mer service och en byggnation som sker i en helhetstanke med kontroll på processen. Dock finns det flera krav som måste uppfyllas; hyresrätter till bybor, trafiklösning från E14, risk för ras och skred, djur- och naturvärden, rennäring, parkeringar. Vi är kritiska till de övre delarna i planen

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Åre

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Åre

Extra viktig fråga

Det har vi kämpat för sedan 2010! Fjällmiljön ska finnas tillgänglig för alla samhällsklasser, och ska nyttjas såväl hållbart som långsiktigt. Det finns idag redan områden kring Skutan och Åre by som är exploaterade på ett sätt som planerna för Rödkullen visar. Det finns dock inga fler relativt oexploaterade platser som Rödkulleområdet kvar kring Åreskutan.

SD
Sverigedemokraterna Åre

vi behöver inte mer exploatering i den lilla del orörd natur som finns i anslutning till Åreskutan.

V
Vänsterpartiet Åre

Extra viktig fråga

En mycket central fråga för Vänsterpartiet Åre.

VV
Västjämtlands Väl Åre

Extra viktig fråga

Såväl det tidigare som nuvarande planförslaget för exploatering i Rödkullen har alldeles för många osäkerheter samtidigt som kapaciteten i reningsverket för Åredalen behövs för kommunal service, permanentboende och annat företagande.