Val 2022 Valkompass
kommun

Större barngrupper ska tillåtas i förskolan

Om frågan
Det saknas platser och är kö till barnomsorgen i Åre kommun. För att satsa på fler och nya förskolelokaler har majoriteten aviserat besparingar, bland annat i form av större barngrupper.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Åre

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

MP
Miljöpartiet Åre

Problematiken i förskolan kommer från en resursbrist som leder till att vi har för få personal och för få och dåliga lokaler. Det löser vi inte med större barngrupper. Våra barn och förskollärare ska ha bra arbetsmiljö.

M
Moderaterna Åre

Extra viktig fråga

Vi behöver höja kvaliteten i barnomsorgen, inte sänka den

S
Socialdemokraterna Åre

Extra viktig fråga

Vi måste minska barngrupperna i förskolan. Barnen och personalen behöver en bättre arbetsmiljö för att vara i en trygg och utvecklande miljö. C-VV-KD:s besparing och politiska ledarskap har förvärrat en redan tuff situation och förskolornas förutsättningar måste förbättras kraftigt. Personalen måste få möjlighet till utvecklingstid igen och fler förskollärare anställas. Vi sätter barnen först!

SD
Sverigedemokraterna Åre

Större barngrupper kommer att leda till pedagogiska brister och utarbetad personal som på sikt blir dåligt för de enskilda barnen och det kommer bli svårare för de individer som har ett behov av särskilt stöd redan i förskolan.

V
Vänsterpartiet Åre

Extra viktig fråga

Vi verkar för att barngrupperna ska bli mindre och högre personaltäthet. Mer resurser till förskolan!

VV
Västjämtlands Väl Åre

Extra viktig fråga

Flera förskolor har redan idag en överinskrivning av barn vilket ger en osund belastning på verksamheten. Denna mandatperiod har vi tillfört 18 nya förskoleavdelningar och även tagit beslut om att bygga flera större förskolor så att överavskrivningarna ska kunna upphöra.

Ganska dåligt förslag

C
Centerpartiet Åre

Kan fungera under kortare perioder som nödlösning.