Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga nej till vindkraftverk

Om frågan
För att få bygga vindkraft krävs tillstånd från den kommun där vindkraften ska etableras. Enligt miljöbalken har kommunen möjlighet att stoppa verksamhet som har betydande påverkan på landskapet.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Älvkarleby

Sverige behöver all grön energi som är möjlig. Vindkraften står för en betydande mängd av Sveriges totala energi. Ny, i synnerhet havsbaserad, vindkraft inom kommunen kan också innebära en ny framtida intäktskälla för vår kommun. Vi ska inte säga nej till vindkraft men vi skall även säga ja till all annan ny fossilfri energi såsom sol, värme och kärnkraft.

MP
Miljöpartiet Älvkarleby

Extra viktig fråga

För att klara omställningen till hållbar energiproduktion måste vi bygga fler vindkraftverk.

V
Vänsterpartiet Älvkarleby

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Älvkarleby

Mer vindkraft behövs, men vindkraften är ytkrävande och kommer ofta i konflikt med andra intressen. Vi behöver utreda vilka konsekvenser på lång sikt som ett vindkraftverk kan få på vårt unika växt och djurliv. Hur kan vindkraftverk komma kommunen till gagn, arbets -forksningstillfällen?

S
Socialdemokraterna Älvkarleby

Älvkarleby kommun har tagit en stor del av vindkraftsetableringen i vårt närområde med de kraftverk som redan är byggda i centrala Skutskär.

Ganska bra förslag

M
Moderaterna Älvkarleby

Vindkraften kan inte fullt ut ersätta planerbar kärnkraft, eftersom vindkraften inte producerar tillräckligt med el när det är vindstilla. Sverige behöver mer planerbar elektricitet. Älvkarlebymoderaterna är dock positiva till havsbaserad vindkraft.

SD
Sverigedemokraterna Älvkarleby

Vi är i grunden väldigt skeptiska till vindkraftverk. Det viktigaste för framtidens energiförsörjning är att kärnkraften byggs ut.

Mycket bra förslag

KV
Kommunens Väl Älvkarleby

Kommunen ska kunna säga nej till vindkraftverk, om dom stör människor och djur i stor omfattning

KD
Kristdemokraterna Älvkarleby

Extra viktig fråga

Vår kommun har redan gjort enorma uppoffringar av våra naturtillgångar genom utbyggnaden av Dalälven. Vi vill värna våra skogar och hav och vi ser inte vindkraften som en lösning på vårt energibehov. KD förespråkar en utbyggnad av kärnkraft och att vi tillåter uranbrytning i Sverige.