Val 2022 Valkompass
kommun

Även friskolor ska vara skyldiga att ta emot nyanlända elever

Om frågan
Nyanlända elever placeras på kommunala skolor om de inte själva aktivt ställer sig i kö och får en plats på en friskola. Friskolorna har efter en lagändring 2016 möjlighet att ta emot en kvot nyanlända utanför sitt ordinarie kösystem. Men enligt Skolverket är det få som tillämpar den möjligheten.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

M
Moderaterna Alvesta

Barn är inga integrationsverktyg. Moderaterna säger nej till förslag om bussning, kvotering och lottning av elever. De viktigaste åtgärderna för att bryta segregationen handlar om kvaliteten i undervisningen och det svenska språket. Men vi vet att många fristående skolor med kö också gärna vill vara med och dela på ansvaret och då bör de ha möjlighet att kunna ta emot, dock ingen skyldighet.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Alvesta

Då det endast finns en friskola i kommunen och den är liten hänger det helt på skolan om det finns plats. Men idén är bra.

SD
Sverigedemokraterna Alvesta

Ingen kommentar

Mycket bra förslag

ALV
Alvesta Alternativet Alvesta

Extra viktig fråga

Vi vill inte verka för bolagsdrivna friskolor men ser det som självklart att dessa inte bara skall plocka russinen ur kakan.

C
Centerpartiet Alvesta

För att vår gemensamma välfärd ska fungera och bidra till inkludering bör ingen selektering kunna ske av huvudmannen.

KD
Kristdemokraterna Alvesta

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Alvesta

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Alvesta

Extra viktig fråga

Vi i Vänsterpartiet ser stora problem med friskolornas verksamheter i de flesta fall. Om friskolor överhuvudtaget ska tillåtas att vara kvar bör de lyda under samma lagar och med samma förutsättningar som kommunala skolor. De kommunala skolorna bör stärkas och rustas ekonomiskt. Självklart ska friskolorna ta sitt ansvar även gällande nyanlända elever.