Val 2022 Valkompass
kommun

Upphandlingar av varor och tjänster ska utformas så att fler lokala företag kan delta

Om frågan
Det är som regel inte tillåtet att kräva att en produkt ska vara lokal- eller närproducerad i en upphandling, men det finns andra möjligheter att skapa förutsättningar för lokala råvaror i offentliga kök.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Älmhult

Extra viktig fråga

Upphandling följer vissa regler och man får inte "diskriminera" eller främja.

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Älmhult

Extra viktig fråga

Allt måste ske inom lagens ram. Älmhult har mycket att lära.

M
Moderaterna Älmhult

Att lokala företag ska kunna delta i upphandlingar på lika villkor är självklart för moderaterna.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Älmhult

Extra viktig fråga

Om fler lokala företag kan lämna anbud på upphandlingar så gynnar det både kommunen och företagen. Vi har många bra företag i kommunen som vi vill samarbeta mer med.

MP
Miljöpartiet Älmhult

Ja. Det är viktigt, särskilt vill vi stötta våra lokala bönder. Vi vill lyfta fram kockarna, i nära samverkan med matgästerna och det lokala lantbruket, som ett framgångsrecept. Mottot är att leverera den godaste maten till våra barn, elever och äldre - lokalproducerat och helst ekologiskt.

S
Socialdemokraterna Älmhult

Extra viktig fråga

När kommunen ska genomföra upphandlingar så ska vi ha tre vinnare: invånarna, företagarna och organisationen Älmhults kommun. Invånarna ska garanteras att skattepengarna används på ett effektivt och hållbart sätt. Kommunen ska vara möjliggörare för företagandet på orten och upphandlingen är en viktig del av detta.

SD
Sverigedemokraterna Älmhult

Att ställa krav och kontrollera verksamhet som ligger i kommunen eller i närliggande kommun är lättare än verksamheter som ligger längre bort. Genom ett levande jord- och skogsbruk lokalt bidrar vi inte bara till fler lokala arbetstillfällen, utan även till utbyggd svensk livsmedelsproduktion och ökad biologisk mångfald. Extra viktig att främja när vi nu eventuellt står inför en global matbrist.

V
Vänsterpartiet Älmhult

Partiet har inte lämnat någon motivering