Val 2022 Valkompass
kommun

Arbetslösa som inte deltar i jobbfrämjande aktiviteter ska nekas bistånd

Om frågan
Enligt socialtjänstlagen kan en kommun kräva motprestation av den som söker försörjningsstöd. Motprestationen innebär ofta praktik eller annan sysselsättning.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Älmhult

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

L
Liberalerna Älmhult

Partiet har inte lämnat någon motivering

MP
Miljöpartiet Älmhult

Extra viktig fråga

Nja. För oss är det viktigt att fler kommer i jobb och försörjningsstöd minimeras. Därför vill vi att kommunen tar över arbetsförmedlingens uppgifter. Arbetsmarknaden är lokal och sker bäst i tät samverkan mellan företag, skola, individ- och familjeomsorg och eventuella sociala företag, där den kommunala arbetsförmedlingen har en samordnande roll.

S
Socialdemokraterna Älmhult

Extra viktig fråga

Vi vill att personer som beviljas försörjningsstöd omgående ska träffa en person från arbetsmarknadsenheten för att så snabbt som möjligt komma i egen försörjning. Antalet barn som lever i familjer med ekonomiskt bistånd är över 350 individer. Sannolikheten att själv hamna i beroende av ekonomiskt bistånd om man levt med det som liten är hög – denna utveckling måste brytas!

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Älmhult

Extra viktig fråga

Arbetslöshet är en stor utmaning för oss. Alla människor kan på något sätt aktivera sig för att komma närmare arbetsmarknaden, exempelvis via utbildning eller arbetsträning kortare tid varje dag. Det ger också en känsla av tillhörighet. Alla får aktivera sig utifrån sina förutsättningar.

M
Moderaterna Älmhult

Extra viktig fråga

Den som får samhällets bistånd måste vara beredd att göra en motprestation. Att ta steg mot självförsörjning är viktigt för både individen, familjen och samhället. Att ställa realistiska krav är att bry sig om någon.

SD
Sverigedemokraterna Älmhult

Sverige behöver framöver bedriva en arbetsmarknadspolitik som fokuserar på kravställning. Det ska inte gå att leva på bidrag utan att bidra till samhället. Vi har ett viktigt skyddsnät som har alla förutsättningar att fungera väl – men inte gör det i dagsläget. Alla kan inte förväntas arbeta 100 procent, men vi ska skapa förutsättningar för att alla ska kunna arbeta 100 procent av sin förmåga.