
EU-valet 2024 är avgjort
Se valresultatet
Niklas Sarri (plats 24)
Presentera dig själv
Jag heter Niklas Sarri och har mitt ursprung i Nikkaluokta, en samisk fjällby som ligger ca: 7 mil väster om Kiruna. Jag bor i ett litet hus vid Torneälven utanför Kiruna, och har två pojkar som snart blir sju och nio år gamla. Jag trivs bäst i närheten av naturen, mina barn och den samiska kulturen. Jag sysslar med konst, musik och läderhantverk när jag inte ägnar mig åt politik.
Vilket år är du född?
1974
Vilken är din boendekommun i Sverige?
Kiruna kommun
I vilket land är du född?
Sverige
Vilka europeiska språk förutom svenska pratar du?
Engelska, lite nordsamiska.
Vad har du för yrke?
Turistföretag
Vad har du för bostad i första hand?
Annat boende
Vilken är din högsta utbildningsnivå?
Examen från högskola/universitet
Hur många år har du haft politiska uppdrag för ditt nuvarande parti?
1
Vad har du för vision för EU om 10 år?
Jag se ett EU som återgått till det ursprungliga EG - den Europeiska Gemenskapen - där den bärande tanken var en garant för fred och frihandel. Jag vill inte se ett EU som är mäktigare än de nationer som ingår i unionen. Om tio år så vill jag att Sverige ska bestämma över sina egna angelägenheter, beslut som rör svenska landsbygden ska fattas med så stort lokalt inflytande som möjligt.
Vem är din politiska förebild?
Alla mina förebilder har förändrat världen till det bättre och fört mänskligheten framåt genom sina tankar. De har inspirerat och påverkat generationer av politiker, utan att vara politiker själva.
Finns det någon EU-fråga där du ändrat politisk ståndpunkt? I så fall vilken och varför?
Jag blir mer övertygad om att Sverige behöver mindre EU i samma snabba takt som vi får mer EU.
Vilket annat parti förutom det du kandiderar för sympatiserar du mest med?
Kristdemokraterna
Bedriver du personvalskampanj?
Ja
Vilken är din favoritartist/band?
Improviserade stilar och musiker som Roben Ford, Pat Metheny och Joe Satriani.
Vilken är din favoritbok?
Röde Orm - Frans G. Bengtsson.
Vilken är din favoritfilm/tv-serie?
Francis Ford Coppolas version av Bram Stokers klassiker "Drakula" från 1897.
Vilken är din favorithobby?
Jag spelar gärna elgitarr (blues i grunden) om jag inte målar landskap i akvarell.
Hit skulle jag helst åka på semester i EU (förutom Sverige) och varför?
Grekland på grund av maten och klimatet (såklart) men kanske mest närvaron av antiken och den tidiga kristendomen.
Vilken Eurovisionvinnare är din favorit genom tiderna och varför?
1984 - Sverige - "Diggi-Loo Diggi-Ley" - Herreys
Motivering: Nostalgin när jag som tioåring följde Eurovision för första gången och att Sverige vann påverkar mig säkert.
Svar i valkompassen:
Niklas Sarri
EU-länder som inte lever upp till klimatmålen ska straffas ekonomiskt
Så svarar Niklas Sarri: Extra viktig De länder som idag inte når upp till klimatmålen kommer inte att bli mer motiverade av att bli bestraffade. Miljöhänsyn kommer från en fri vilja, inte EU direktiv och bestraffningar. Vad ska pengarna gå till i såfall? Bidrag för klimatarbete? Ett cirkelresonemang.
EU ska bygga mur eller stängsel mot sin yttre gräns
Så svarar Niklas Sarri: Extra viktig Vi lever i en krass verklighet där Europa måste kunna kontrollera sina gränser - erfarenheten visar att det finns, och alltid har funnits destruktiva och kriminella krafter som försöker få (och i stor utsträckning har lyckats) fäste i Europa.
EU ska utvidgas med fler länder
Så svarar Niklas Sarri: Jag är mycket skeptisk till EU i sin nuvarande form, så frågan är inte helt relevant ur mitt perspektiv. Fler länder som ska vara med och bestämma över Sverige är inget jag är någon varm förespråkare av.
EU ska säkra kvinnors rätt till abort i alla medlemsländer
Så svarar Niklas Sarri: Oavsett vad man tycker om abort så handlar den här frågan om att EU ska ges rätten att omyndigförklara enskilda länders demokratiska beslut. Oavsett vad ett land beslutar i allmänna och demokratiska val så måste EU respektera landets demokratiska processer och beslut. Om det inte är en demokrati så kan det väl inte vara ett EU-land?
Sverige bör folkomrösta om att lämna EU
Så svarar Niklas Sarri: Extra viktig EU utvecklas i allt snabbare takt till en överstatlig och maktfullkomlig dinosaurie med dålig transparens. Det var inte dagens EU vi folkomröstade om innan vi gick med. En folkomröstning visar vad svenska folket tycker. Vad politikerna i riksdagens övriga partier tycker vet vi redan. SD är det enda EU-skeptiska riksdagspartiet idag. Företräder man folket så räds man ingen folkomröstning.
All privat digital kommunikation ska kunna övervakas i brottsförebyggande syfte
Så svarar Niklas Sarri: Det är en farlig väg att gå. Individens integritet är mycket värdefull. Det är bättre att sätta en yttre gräns för att skydda Europa och effektivt skydd av nationsgränser i kombination med ett polisiärt samarbete på mellanstatlig nivå och ett rättsamhälle som tar tag i brottsligheten. Inget av detta är på plats ännu.
Fackets rätt att kräva kollektivavtal ska stärkas
Så svarar Niklas Sarri: Det här leder återigen till att makt förflyttas från Sverige till EU. Parterna på svenska arbetsmarknaden måste kunna nå överenskommelser utan överstatlig inblandning från EU.
Cannabis ska vara lagligt i hela EU
Så svarar Niklas Sarri: Man kan tycka vad man vill om cannabis, alkohol, tobak och vilka droger/rusmedel/stimulantia som helst. Men länder som vill kriminalisera en drog måste kunna göra det med stöd av ett demokratiskt beslut. Vill man legalisera droger så är vägen den demokratiska, i praktiken politiska beslut i demokratiska processer utan överstatlighet från EU.
EU ska kunna skydda svensk skog från avverkning
Så svarar Niklas Sarri: Det går direkt ut över skogsägarna - äganderätten är fundamental i en demokrati. Idag hindras skogsägare från att avverka på grund av tretåig hackspett och lavskrika, bara för de arterna är sällsynta i något annat EU-land.
EU ska göra det enklare att öppna gruvor i Sverige
Så svarar Niklas Sarri: I Sverige bestämmer vi över våra egna naturresurser. Svenska lagar, fattade av svenska riksdagen efter demokratiska val där svenska folkets vilja avgör är rätt väg att gå. Sverige har en unik och känslig natur, EU är ingen garant för att den värnas. Äganderätten får inte äventyras heller, skogs-/markägare ska ha inflytande över sina egendomar.
EU ska höja åldersgränsen för att ta EPA-körkort
Så svarar Niklas Sarri: Åldersgränsen för A-traktorkort (eller "EPA-körkort" - syftar på en äldre fordonsklassning som inte är aktuell längre) som redan höjts från 15 till 16 år är ett exempel på hur EU genom överstatlighet har försämrat villkoren för ungdomar på landsbygden, utan att de som drabbas av det haft någonting att säga till om.
EU ska tillåta att fler vargar får skjutas
Så svarar Niklas Sarri: Sverige äger inte vargfrågan själv, EU bestämmer genom art- och habitatdirektivet hur många vargar vi ska ha. Vi blev lovade max 170 individer, vi ska inte ha fler. Idag har vi 510 individer. Jag vill klassa ned vargen från fridlyst till förvaltningsbar för att förenkla skydds- och licensjakt. I Ryssland och Balkan finns 70 tusen respektive två tusen vargar. Den är inte utrotningshotad.
Migranter som kommer till EU ska skickas till asylcenter utanför unionens gräns
Så svarar Niklas Sarri: Extra viktig Det är det mest rimliga sättet att hantera asylprövning, både ur praktisk och principiell synpunkt. Har man asylskäl så påverkar inte den här processen den enskilde asylsökanden negativt på något sätt. Asyl skall ges efter en bedömning om det föreligger asylskäl, inte efter politiska, religiösa eller ideologiska ställningstaganden.
EU ska lägga mer pengar på bistånd till utvecklingsländer
Så svarar Niklas Sarri: Enskilda länder beslutar om vad landets skattepengar ska gå till. Inte EU.
Arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU ska öka
Så svarar Niklas Sarri: Om Sverige anser sig ha behov av arbetskraftsinvandring så ökar Sverige den invandringen. I annat fall ökar vi inte den invandringen, vi kan mycket väl minska den typen av invandring om det är det bästa för landet. EU ska inte lägga sig i vår arbetsmarknadspolitik.
Massövervakning genom ansiktsigenkänning (AI) ska vara tillåtet för att bekämpa grova brott
Så svarar Niklas Sarri: Det inkräktar på den personliga integriteten, samtidigt som det finns mängder med åtgärder som vi inte satt in mot brottslighet som inte inkräktar på den personliga integriteten. Det här är dessutom beslut som Sverige ska ta på nationell nivå, EU ska inte skapa tvingande lagstiftning åt oss.
Systembolagets alkoholmonopol ska avskaffas
Så svarar Niklas Sarri: Sverigedemokraterna står bakom Systembolagets monopol, men det är oavsett en fråga för Sverige, EU ska inte tvinga oss att släppa några monopol eller införa dem heller för den delen.
Sverige bör införa euro som valuta
Så svarar Niklas Sarri: Sverige ska behålla sin suveränitet över sin penningpolitik. Vi ska inte underordna oss ECB, Europeiska Centralbanken, som sätter räntan efter hur det ser ut generellt i Europa, utan hänsyn till svenska specifika förhållanden. Euron är en artificiell valuta som i praktiken tvingar Sverige att bära konsekvenserna av misskötta ekonomier i andra EU-länder.
EU ska ta gemensamma lån för att öka stödet till Ukraina
Så svarar Niklas Sarri: Sverige gör en bedömning utifrån våra förutsättningar. Ingen överstatlighet i form av EU i den här frågan.
EU ska vid sidan av Nato utveckla sitt eget försvarssamarbete
Så svarar Niklas Sarri: Sverige har ingått ett Nato-samarbete. Vi ska vara fria att själva ingå samarbeten och avtal med andra Europeiska länder utanför Nato om vi själva vill det. EU ska inte lägga sig i den saken.
EU ska verka för att erkänna Palestina som självständig stat
Så svarar Niklas Sarri: Extra viktig En stat kan bara erkännas av FNs medlemsländer, där bestämmer varje medlemsland själv om de vill bifalla eller avslå. Det ska inte bestämmas över huvudet på Sverige av ett överstatligt EU.
EU bör förbjuda Tiktok
Så svarar Niklas Sarri: Tiktok är en säkerhetsrisk. Även om det är bra idé att få bort den säkerhetsrisken, så är EU i princip fel instans för att besluta om den saken, varje land måste i slutänden ta ett eget beslut. Det kan vi göra genom samarbete mellan europeiska länder utan att blanda in EU som överstatlig storebror.
EU ska underlätta att kärnkraften byggs ut
Så svarar Niklas Sarri: Sverige måste bygga mer kärnkraft - de länder som vill ha kärnkraft kan samarbeta på egen hand ändå. Om "underlätta" innebär att EU sätter sig över ett lands självständighet så är det ingenting som kommer att bli bra i slutänden i alla fall.
Mer av EU:s jordbruk ska vara ekologiskt
Så svarar Niklas Sarri: Om konsumenterna på marknaden efterfrågar ekologiska produkter så kommer jordbrukare att möta det behovet frivilligt. Vad som är ekologiskt och inte går inte att bestämma genom byråkrati, det är den enskilde jordbrukarens förutsättningar som avgör vad som är möjligt och vad som blir mest ekologiskt i slutänden. Jag är för ekologiskt jordbruk, men inte på bekostnad av självständighet mot EU.
EU ska riva upp beslutet om förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar efter 2035
Så svarar Niklas Sarri: Här går EU rätt väg som självmant avskaffar en liten del av den överstatliga kontrollen. Marknaden avgör vilka produkter som efterfrågas. I verkligheten så är inte elnätet i närheten av utbyggt i den omfattning en elfordonsflotta kräver. I synnerhet inte efter att gröna vänstern skrotat kärnkraft i en så enorm omfattning, utan att ha ersatt den.
EU ska ställa mycket hårdare krav på att löneskillnaderna mellan könen ska minska
Så svarar Niklas Sarri: Det finns inga exempel inom europeiska länder på att män har en högre timpenning för att göra samma jobb som kvinnor på grund av sitt kön. Män och kvinnor som jobbar med samma sak, och jobbar lika många timmar har samma lön. Löneskillnaden över hela Europa är 6-8 procent och beror på att kvinnor väljer att skaffa barn och stanna hemma med dem.
Hur öppet ska EU vara för att ta emot asylsökande?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Niklas Sarri: Vi har enorma problem som följd av en totalt fri och okontrollerad invandring som kommer att ta generationer att komma till rätta med, och vissa problem kommer aldrig att lösas som det ser ut nu. Vi måste ta itu med de problem vi har redan innan vi kan överväga fler asylsökanden. Tills dess bygger mitt Europa murar.
Hur ambitiös klimatpolitik ska EU ha?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Niklas Sarri: EU ska inte tvinga länder till någonting. Sverige står för mindre än en promille av utsläppen globalt. Vi har minskat utsläppen från en låg nivå på nittiotalet med 30 procent. Om vi stänger ner hela Sverige idag så går det inte att mäta resultatet om 100 år. Att halvera utsläppen från så låga nivåer blir extremt kostsamt och skillnaden omöjlig att mäta.
Hur mycket ekonomiska resurser ska omfördelas från rika till fattiga länder inom EU?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Niklas Sarri: Sverige ska bestämma själv över sin biståndspolitik. Vi kan inte ta mer ansvar över vanskötta ekonomier i Europa, som inte har visat några tecken på varaktig, ansvarsfull och långsiktig förvaltning under decennier. "Fattiga" länder? Europeiska länder har generellt en levnadsstandard som hör till de högsta globalt sett.
Hur mycket politiskt inflytande ska EU ha?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Niklas Sarri: Jag är emot all maktöverföring från Sverige till EU. Den ska minska och på sikt ska vi få tillbaka vårt självbestämmande.
Vilka av följande områden tycker du är EU:s viktigaste?
Niklas Sarris val:
- Jordbruk
- Lag och ordning
- Migration
Så svarar Niklas Sarri: Det här är områden som vi måste ta tag i - och här är det mest akut att stoppa maktöverföring till EU och på sikt ta tillbaka makten. Vi kan samarbeta länder emellan, på mellanstatlig nivå utan inblandning från ett överstatligt EU.