
EU-valet 2024 är avgjort
Se valresultatet
Dan Rasmusson (plats 15)
Presentera dig själv
Mitt mål är att försvara svensk självständighet och värna om Sveriges intressen, genom att försöka sila tillbaka så mycket resurser som möjligt till Sverige som möjligt. Med mina kunskaper inom ekonomi är jag beredd att driva för en positiv färdriktning i EU för vårt land. Låt mig representera dig i Europaparlamentet!
Vilket år är du född?
1988
Vilken är din boendekommun i Sverige?
Sundsvalls kommun
I vilket land är du född?
Sverige
Vilka europeiska språk förutom svenska pratar du?
Engelska och polska på en högre nivå. Grundläggande kunskaper i tyska och franska.
Vad har du för yrke?
Oppositionsråd (utbildad civilekonom)
Vad har du för bostad i första hand?
Hyreslägenhet
Vilken är din högsta utbildningsnivå?
Examen från högskola/universitet
Hur många år har du haft politiska uppdrag för ditt nuvarande parti?
7
Vad har du för vision för EU om 10 år?
Ett EU där Sverige och andra medlemsstater kan bibehålla sin suveränitet och fatta egna beslut. Min vision är ett EU som främjar samarbete, handel och säkerhet, samtidigt som det respekterar och värnar om varje medlemsstats självbestämmande. Jag kommer att kämpa för svenska intressen inom EU, och arbeta tillsammans med andra partier där man kan hitta en win-win.
Vem är din politiska förebild?
Ronald Reagan, utöver hans sinne för humor, visade han på ett starkt ledarskap. Hans mod i att bekämpa kommunismen, hans framåtanda samt försvarandet av traditionella värderingar inspirerar mig.
Finns det någon EU-fråga där du ändrat politisk ståndpunkt? I så fall vilken och varför?
Den stora frågan där jag har ändrat från en väldigt negativ till en alltmer allmän skeptisk hållning är själva medlemskapet i EU. Genom att länder som är emot globaliseringen (se Brexit) lämnar EU blir det i praktiken så att man lämnar walk-over till globalisterna. Då är det bättre att vara med och påverka så EU håller sig inom rätt ramar.
Vilket annat parti förutom det du kandiderar för sympatiserar du mest med?
Inget parti
Bedriver du personvalskampanj?
Ja
Vilken är din favoritartist/band?
Jag är en allätare, så tror inte att jag har någon favorit.
Vilken är din favoritbok?
Dumhetsparadoxen av Mats Alvesson
Vilken är din favoritfilm/tv-serie?
Star Wars
Vilken är din favorithobby?
Schack och brädspel
Hit skulle jag helst åka på semester i EU (förutom Sverige) och varför?
Frankrike, förutom en rik och vacker arkitektur, finns det även utsökt mat och en anrik historia att tillgå.
Vilken Eurovisionvinnare är din favorit genom tiderna och varför?
1991 - Sverige - "Fångad av en stormvind" - Carola
Motivering: Carola slår aldrig fel och hon har en talang genom att alltid framföra sina låtar med mycket känslor och kraft.
Svar i valkompassen:
Dan Rasmusson
EU-länder som inte lever upp till klimatmålen ska straffas ekonomiskt
Så svarar Dan Rasmusson: Det är viktigt att hitta en balans mellan att sätta rimliga mål samtidigt som man beaktar de begränsningar som medlemsländerna står inför. Att ställa alltför hårda krav och hota med sanktioner riskerar att leda till en tystnadskultur där statistiken friseras och problem undanröjs, vilket i sin tur kommer göra det omöjligt att bedöma de verkliga utsläppen i Europa.
EU ska bygga mur eller stängsel mot sin yttre gräns
Så svarar Dan Rasmusson: Vår yttre gräns är naturligtvis viktig för att säkerställa ett tryggt liv för invånarna inom EU. I dagsläget finns det redan stängsel längst med vissa delar av EU och det är något som bör fortsätta att överses och byggas ut. Man får inte glömma bort att även vapen- och narkotikasmuggling kan förhindras genom en stärkt gräns, och då behövs det även insatser kopplat till medelhavssmugglingen.
EU ska utvidgas med fler länder
Så svarar Dan Rasmusson: Extra viktig Även om jag inte har något principiellt emot att fler länder inom Europa vill bli medlemmar i EU, bör man beakta att de länder som i dagsläget har ansökt till EU ligger rätt svagt till i demokrati-index. Länder som lider av bristande demokrati, svag rättsstat och fattigdom bör man vara extra försiktig med innan man släpper in till en så pass omfattande union.
EU ska säkra kvinnors rätt till abort i alla medlemsländer
Så svarar Dan Rasmusson: Abortlagstiftningen är en nationell angelägenhet och bör förbli en sådan. Däremot kan en dialog kring grundläggande rättigheter vara på sin plats. Ett tydligt exempel på när överstatligheten kan gå fel var exempelvis när Europarådet 2010 föreslog att vårdpersonal och hela sjukhus ska ha rätt att vägra att genomföra aborter. För att undvika detta i framtiden bör frågan stanna i Sverige.
Sverige bör folkomrösta om att lämna EU
Så svarar Dan Rasmusson: Det EU som Sverige gick med i på 90-talet skiljer sig ordentligt från det EU som det är idag. Byråkrati göder med byråkrati och det kan man se när EU konstant går in i nya områden och driver en expansiv politik mot federalism. Denna maktförskjutning har Sverigedemokraterna arbetat emot, men naturligtvis kan det komma till en sådan punkt där en folkomröstning vore på sin plats.
All privat digital kommunikation ska kunna övervakas i brottsförebyggande syfte
Så svarar Dan Rasmusson: Chat control går ett steg för långt i övervakningen av privata människor. Finns det en brottsmisstanke så är jag öppen för att man ska ges tillgång för att övervaka digital kommunikation. Däremot att göra det utan misstanke vore ett övertramp mot den personliga integriteten, och riskerar dessutom att skapa en tystnadskultur med vad man vågar skriva privat på nätet. ALL kommunikation är för långt.
Fackets rätt att kräva kollektivavtal ska stärkas
Så svarar Dan Rasmusson: Sverige har en välfungerande arbetsmarknadsmodell där arbetsgivare och arbetstagare tillsammans med facket kommer fram till rättvisa villkor för anställning. EUs försök att skada den svenska modellen behöver därför stävjas, på så sätt kan vi värna om våra invånares fackliga rättigheter och rätten till en trygg arbetsmiljö.
Cannabis ska vara lagligt i hela EU
Så svarar Dan Rasmusson: Det är en nationell fråga som EU inte ska ha rådighet över. Om ett land vill ha en mer strikt eller liberal linje kopplat till cannabis bör vara varje lands ensak. EU ska inte ha rätten att liberalisera andra länder emot deras invånares vilja, likaså att införa en striktare lagstiftning än den som de vill ha.
EU ska kunna skydda svensk skog från avverkning
Så svarar Dan Rasmusson: Detta är ytterligare ett exempel på hur EU använder sig av ursäkter för att gå in i andra länders egna kompetenser. Skogsnäringen är och ska förbli en nationell angelägenhet, och inte försöka ingå i EU:s överambitiösa klimatplaner där svensk skogsindustri ska betala för notan för att andra kan bedriva en expansiv industripolitik. Låt inte andra länder utnyttja Sveriges konkurrenskraft!
EU ska göra det enklare att öppna gruvor i Sverige
Så svarar Dan Rasmusson: Även om svårigheterna för att öppna gruvor i Sverige beror på en alltför klimatorienterad svensk lagstiftning, som behöver åtgärdas, vore det inte fel om man skulle kunna ansöka om extra EU-medel för att underlätta öppnandet av fler gruvor i Sverige. Sverige som land behöver bli bättre på att sila tillbaka pengarna, och här skulle EU-medlen kunna bidra till arbetstillfällen i Sverige.
EU ska höja åldersgränsen för att ta EPA-körkort
Så svarar Dan Rasmusson: Extra viktig EPA-traktorer är en företeelse som i praktiken är unik för Sverige inom EU, och därför är det ytterligare en anledning till varför det ska vara en nationell angelägenhet. Dessutom går höjningen av åldersgränsen stick i stäv med den syn vi har på exempelvis mopedbilar. Låt den svenska EPA-kulturen få chansen att leva.
EU ska tillåta att fler vargar får skjutas
Så svarar Dan Rasmusson: EU bör egentligen inte ha beslutanderätten kopplat till regleringen av den svenska jakten. Då de tyvärr har detta nu vore det bra om man ser över märkningen av vargens skyddsstatus så det blir enklare att förvalta vargen i enlighet med nationella beslut. EU har ändrat hållning på grund av att en EU-kommissionärs ponny blev riven av en varg. Skulle samma gälla om det vore kopplat till vindkraften?
Migranter som kommer till EU ska skickas till asylcenter utanför unionens gräns
Så svarar Dan Rasmusson: Genom att flytta hela asylprocessen, inklusive mottagandet, utanför Europa kan de ekonomiska incitamenten för ekonomiska migranter att utnyttja asylsystemet elimineras. Att bedöma asylansökningar utanför unionen är därför en bra lösning för att förhindra dödsfall till havs.
EU ska lägga mer pengar på bistånd till utvecklingsländer
Så svarar Dan Rasmusson: Bistånd till utvecklingsländer behöver kräva en viss motprestation, däribland gentemot villkoret kopplat till återvandring för att öka antalet illegala migranter som återvänder. Biståndet är redan idag enormt, och ska ytterligare bistånd ges så bör det primärt gå till att säkra EU:s säkerhetspolitiska läge med bland annat Ukraina, där Sverigedemokraterna har varit positiva till bistånd.
Arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU ska öka
Så svarar Dan Rasmusson: Extra viktig Arbetsmarknadspolitiken är en nationell angelägenhet och ska inte regleras av EU. Vi har dessutom redan en inre marknad bestående av 27 medlemsländer där arbetsgivare kan försöka finna den kompetens som efterfrågas. Rekryteringar kopplade till kompetensinvandring är positivt, men man ska inte öka invandringen från länder utanför EU bara för att. Arbetslösheten behöver dessutom minska väsentligt.
Massövervakning genom ansiktsigenkänning (AI) ska vara tillåtet för att bekämpa grova brott
Så svarar Dan Rasmusson: Samtidigt som teknologin ökar i arbetslivet, ökar den också i de kriminella nätverken, därför behöver Sverige och EU vara i framkant att bekämpa grov brottslighet. Notera att detta är inte samma sak som att vara för "Chat control", där även de utan brottsmisstanke ska övervakas, något som jag är negativ emot. Den personliga integriteten behöver även fortsättningsvis värnas om.
Systembolagets alkoholmonopol ska avskaffas
Så svarar Dan Rasmusson: Gårdsförsäljning kopplat till en ökad turistnäring ser vi inom Sverigedemokraterna positivt på, men vi har däremot inga önskemål om att ha en helt fri marknad kopplat till alkoholförsäljning. Alkoholkonsumtionen är redan idag ett folkhälsoproblem, och att kunna köpa starksprit vid en mack på en lördagskväll riskerar att kosta mer än vad det smakar för våra invånare.
Sverige bör införa euro som valuta
Så svarar Dan Rasmusson: Extra viktig Vi har redan röstat om införandet av euron och sagt nej. Sverige har dessutom gynnats av att ha en självständig penningpolitik och kontroll över sin valuta. Vi kan på så vis anpassa oss och skydda oss mot eventuella kriser. Grekland är ett typexempel på ett land som inte kunde anpassa sig på grund av deras inträde i euron, och där vill jag inte att vi riskerar hamna i en liknande situation.
EU ska ta gemensamma lån för att öka stödet till Ukraina
Så svarar Dan Rasmusson: Även om vi naturligtvis vill fortsätta ge stöd till Ukraina, både militärt och humanitärt, bör det ske inom de ekonomiska ramarna som redan finns. EU ska inte använda Ukraina som en ursäkt för att expandera sina områden, istället bör man med anledning av kriget omprioritera sina befintliga resurser för att hjälpa Ukraina.
EU ska vid sidan av Nato utveckla sitt eget försvarssamarbete
Så svarar Dan Rasmusson: Risken är att parallella strukturer bara skapar förvirring inom samordningen av ett gemensamt försvar. Medlemsländerna bör därför istället prioritera sina resurser nationellt till att stärka sin militära kapacitet i andra samarbeten, såsom Nato. Handelssamarbeten för att utöka produktionen av militärmateriel är något som vi dock ser väldigt positivt på.
EU ska verka för att erkänna Palestina som självständig stat
Så svarar Dan Rasmusson: Att erkänna Palestina som en självständig stat skulle i dagsläget bara riskera att trappa upp konflikten ännu mer. Dessutom bör det inte ligga i EU:s intresse att erkänna islamistiska stater på tvivelaktiga grunder. Istället bör medlemsländerna arbeta för konfliktlösningar kopplade till Israel-Palestina.
EU bör förbjuda Tiktok
Så svarar Dan Rasmusson: Även om Tiktoks kopplingar till Kina är problematiska ser jag inte ett överstatligt förbud som rätt väg att gå. Däremot är det rimligt om man, med anledning av risken för spioneri, avråder myndigheter och andra organisationer med känsligt material att använda plattformen. I grunden är detta en nationell angelägenhet och bör inte styras av EU.
EU ska underlätta att kärnkraften byggs ut
Så svarar Dan Rasmusson: EU-medel kopplat till en utbyggnad av kärnkraft tillsammans med andra fossilfria alternativ ser jag positivt på. EU kan här användas för att ta fram regelverk som främjar användningen av alla fossilfria energislag med fokus på de planerbara. I huvudsak bör detta dock vara en nationell angelägenhet, men kan vi sila tillbaka EU-medel till Sverige så är det naturligtvis posistivt.
Mer av EU:s jordbruk ska vara ekologiskt
Så svarar Dan Rasmusson: Frågan om ekologisk produktion bör se utifrån ett konsument- och hållbarhetsperspektiv. När det kommer till flertalet grödor kräver den ekologiska produktionen betydligt större arealer för att få samma mängd mat, vilket med anledning av dagens stora matkonsumtionsbehov inte gör vissa varor gångbara. Produktionen av ekologiska produkter ska inte styras från Bryssel, utan från våra invånare.
EU ska riva upp beslutet om förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar efter 2035
Så svarar Dan Rasmusson: Extra viktig En övertro på en snabb elektrifiering av fordonsflotta ledde till denna problematik, en problematik som Sverigedemokraterna varnade för redan då. Nu kommer med stor sannolikhet denna fråga att behöva prövas om, och SD såg det komma i vanlig ordning.
EU ska ställa mycket hårdare krav på att löneskillnaderna mellan könen ska minska
Så svarar Dan Rasmusson: Ingen människa ska diskrimineras på grund av sitt kön, oavsett om det rör sig om lönenivåer eller annat. Däremot är detta inte en EU-fråga, där dessutom Sverige ligger i framkant. Att låsa sig fast vid EU:s modeller riskerar oss att gå längre ifrån den svenska, där EU:s miniminivå kan vara lägre än den nivå som Sverige redan uppvaktar idag.
Hur öppet ska EU vara för att ta emot asylsökande?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Dan Rasmusson: Sverigedemokraterna har alltid varit tydliga med migration- och asylpolitiken. Det finns redan internationella konventioner att förhålla sig till, där första säkra land är huvudregel. Tyvärr missbrukar många asylrätten av rent ekonomiska skäl, därför måste vi lägga ytterligare resurser på att stävja den illegala invandringen.
Hur ambitiös klimatpolitik ska EU ha?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Dan Rasmusson: EU ska naturligtvis ha rimliga klimatmål och politik som ligger i framkant för innovation och en hållbar utveckling. Sverigedemokraterna vill att Sverige förblir ett innovativt exportland och vill därför satsa vidare på kunskap, forskning och utveckling samt transport och export av svenska produkter och miljövänlig teknologi.
Hur mycket ekonomiska resurser ska omfördelas från rika till fattiga länder inom EU?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Dan Rasmusson: Ekonomiska resurser för att öka jämlikheten mellan länder är naturligtvis viktigt, men då bör detta ges med en utökad öronmärkning och kontroller. Att säkra att länder med hög korruption inte utnyttjar dessa medel till fel ändamål är därför av stor vikt. Stödprogrammen kopplade till dessa länder behöver då alltså reformeras.
Hur mycket politiskt inflytande ska EU ha?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Dan Rasmusson: EU:s överstatlighet måste konstant motarbetas, då globaliseringen alltid går emot den enskilda individens intressen. Jag vill att så mycket makt som möjligt stannar i Sverige, så att våra medborgare får större möjligheter att medbestämma över sina liv. Risken att Sverige som ett litet land drar nitlotten i en global värld är påtaglig, och därför ska vi verka för svensk självständighet.
Vilka av följande områden tycker du är EU:s viktigaste?
Dan Rasmussons val:
- Demokrati
- Lag och ordning
- Migration
Så svarar Dan Rasmusson: Att bevara den svenska självständigheten samtidigt som man försöker skapa en win-win genom exempelvis handel ser jag väldigt positivt på. I de områden där EU kan verka för ett tryggare Europa ska vi naturligtvis samverka, särskilt kopplat till migration och lag och ordning.