
EU-valet 2024 är avgjort
Se valresultatet
Birgit Meier-Thunborg (plats 12)
Presentera dig själv
1992 kärleks-invandrade jag från Tyskland till Porjus i Jokkmokks kommun. Tyvärr skördade cancern min mans liv 2010. Familjeföretaget drivs numera på fritiden tillsammans med sonen. Arbetet som församlings- och diakoniassistent, företaget och mina uppdrag i både kommun- och region samt mitt engagemang i byn fyller mina dagar. I övrigt reser jag gärna och fotograferar.
Vilket år är du född?
1960
Vilken är din boendekommun i Sverige?
Jokkmokks kommun
I vilket land är du född?
Tyskland
Vilka europeiska språk förutom svenska pratar du?
Tyska, engelska
Vad har du för yrke?
Diakoni-/församlingsassistent / egenföretagare
Vad har du för bostad i första hand?
Villa/radhus
Vilken är din högsta utbildningsnivå?
Grund- och handelshögskola i Tyskland, yrkesexamen som Advokatsassistent
Hur många år har du haft politiska uppdrag för ditt nuvarande parti?
15
Vad har du för vision för EU om 10 år?
Unionens medlemsländer har kommit närmare varandra och vi-känslan är starkare än någonsin. Gemensamt har vi lyckats att stäva den gränsöverskridande brottsligheten och krigets sår har börjat läka. Vi har både förbättrat och förenklat förutsättningarna för den fria rörligheten. Handeln och arbetsmarknaden är mer flexibel och tillgänglig än idag och genererar välstånd och säkerhet.
Vem är din politiska förebild?
Eftersom jag är uppvuxen i Tyskland har två förbundskansler präglat mig och blivit mina politiska förebilder: Helmut Schmidt, SPD (1974 - 1982) Angela Merkel, CDU (2005 - 2021)
Finns det någon EU-fråga där du ändrat politisk ståndpunkt? I så fall vilken och varför?
Med backspegeln i handen undrar jag om den stora utvidgningen 2004 inte har varit för omfattande och genomfördes för tidigt. De nya medlemsländernas demokratiska och ekonomiska nivåer var allt för avvikande sinsemellan och gentemot EUs befintliga medlemsländer.
Vilket annat parti förutom det du kandiderar för sympatiserar du mest med?
Inget parti
Bedriver du personvalskampanj?
Ja
Vilken är din favoritartist/band?
Udo Lindenberg, Tangerine Dream och Rammstein
Vilken är din favoritbok?
Harry Potter (på svenska), Sherlock Holmes Collection
Vilken är din favoritfilm/tv-serie?
Tatort (tysk deckarserie) Game of Thrones
Vilken är din favorithobby?
Fotografering
Hit skulle jag helst åka på semester i EU (förutom Sverige) och varför?
Irland - Jag vill gärna uppleva landskapet, pubarna och frossa i Irlands historia, helst tillsammans med min son som är en historie-nörd av rang.
Vilken Eurovisionvinnare är din favorit genom tiderna och varför?
1974 - Sverige - "Waterloo" - ABBA
Motivering: Jag minns den kvällen i alla detaljer, eftersom vår familj var på besök hos engelska vänner i Bonn. Gästparets dotter, Mandy och jag kunde följa hela tävlingen pga. att våra föräldrar var på ett jubileumsfirande på engelska mässan. Musiken och även gruppens 'style' blev mina absoluta favoriter under lång tid.
Svar i valkompassen:
Birgit Meier-Thunborg
EU-länder som inte lever upp till klimatmålen ska straffas ekonomiskt
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Eftersom länderna har förbundit sig att följa EUs lagstiftning är det vid en avvikelse gällande praxis att de uppföljande organ inskrider. Jag anser att detta är tillräckligt.
EU ska bygga mur eller stängsel mot sin yttre gräns
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: För att skydda EUs yttersta gränser behöver någon typ av fysiskt begränsning byggas upp.
EU ska utvidgas med fler länder
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Det är viktigt att stärka unionens position gentemot Ryssland och Kina. Våra lärdomar från 2004-års-utvidgningen skall dock iakttas.
EU ska säkra kvinnors rätt till abort i alla medlemsländer
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Kvinnors rätt att få bestämma över sin kropp skall fastställas och skyddas i EU.
Sverige bör folkomrösta om att lämna EU
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Nej, det behövs verkligen inte någon folkomröstning idag! Opinionen för EU har aldrig varit så positiv än nu. Sverige, mitt andra hemland, är viktigt för EU och EU är viktigt för Sverige.
All privat digital kommunikation ska kunna övervakas i brottsförebyggande syfte
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Inom brottsbekämpning behöver vi ta till alla möjligheter för att kunna stävja framfarten för de kriminella. Majoriteten av medborgarna skall fortsättningsvis kunna prata, chatta och skriva till varandra utan att behöva vara rädd för en nyupplaga av Stasi!
Fackets rätt att kräva kollektivavtal ska stärkas
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Just det ligger inte i EUs kompetensområde.
Cannabis ska vara lagligt i hela EU
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Även inom detta område skall det vara medlemsländerna själva som bestämmer.
EU ska kunna skydda svensk skog från avverkning
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Det svenska skogsbruket är en viktig del av vår historia och identitet. Den är betydelsefull i klimatomställningen. Kolsänka-kraven drabbar Sverige oproportionerligt hårt.
EU ska göra det enklare att öppna gruvor i Sverige
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Gruvbrytning är en stark näringsliv-sektor i Sverige och undersökningar har visat att det bl. a. förekommer stora mängder av sällsynta jordartsmetaller som behövs för klimatomställningen och elektrifieringen. Sverige är ett nyckelland i att göra Europa mer oberoende av importer för dessa så betydelsefulla råvaror.
EU ska höja åldersgränsen för att ta EPA-körkort
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Vi är för att bevara den nuvarande åldersgränsen och har arbetat för detta mål ända från början.
EU ska tillåta att fler vargar får skjutas
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Moderaterna har varit en drivande kraft att få till riktningsändring i parlamentet angående vargens skyddsstatus för en hållbar jakt- och viltförvaltning. Artskyddet måste ha sin grund i vetenskapen och skall utgå från en aktuell lägesinformation.
Migranter som kommer till EU ska skickas till asylcenter utanför unionens gräns
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Asylcenter utanför EUs gränser kan vara en åtgärd som kan vara nödvändig för att stoppa de fullständigt hänsynslösa människosmugglare som bygger sina kriminella verksamheter på de ekonomiska migranternas hopp om ett bättre liv.
EU ska lägga mer pengar på bistånd till utvecklingsländer
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: EU har en ambitiös biståndspolitik och det är bra. En höjning av biståndet enbart från EUs håll ser vi dock inte som rätt åtgärd för att stötta utvecklingen i de behövande länderna. En bredare bas av givare ser vi som en möjlighet att förbättra och utveckla den ekonomiska hjälpen till självhjälp.
Arbetskraftsinvandringen från länder utanför EU ska öka
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Det måste vara upp till varje medlemsland att själv avgöra storleken på invandringen.
Massövervakning genom ansiktsigenkänning (AI) ska vara tillåtet för att bekämpa grova brott
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Att nyttja ny teknik i brottsbekämpningen är ofrånkomligt om vi vill stävja den gränsöverskridande och systemhotande kriminaliteten. Rättssäkerheten och skydd för individen skall dock inte sättas ur spel.
Systembolagets alkoholmonopol ska avskaffas
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Jag personligen ser Systembolaget som ett historiskt kvarlåtenskap som inte har någon relevans i dagens Sverige.
Sverige bör införa euro som valuta
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Med 20 medlemsstater som dagligen använder euro hade det givetvis varit på tiden att Sverige överväger ett biträde till valutaunionen. Men för närvarande ser vi inte att det ett gångbart alternativ.
EU ska ta gemensamma lån för att öka stödet till Ukraina
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Ukraina är i behov av stöd på alla tänkbara sätt och Sverige är berett att stötta så länge som det krävs. Att skuldsätta EU riskerar att göra den till en skuldunion. Det ekonomiska stödet skall inte främst ske via belåning.
EU ska vid sidan av Nato utveckla sitt eget försvarssamarbete
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: EUs medlemsländer skall verka för att bli ett komplement till Nato genom en fördjupning av sitt säkerhets- och försvarssamarbete för att bättra stödja EUs motståndskraft i allt från hybridkrigföring, cyberförsvar och militär rörlighet.
EU ska verka för att erkänna Palestina som självständig stat
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: EU:s arbete ska inriktas mot att få till stånd en trovärdig process för en förhandlad tvåstatslösning, där Israel och Palestina kan samexistera sida vid sida, i samverkan med bland annat FN och regionala aktörer.
EU bör förbjuda Tiktok
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Informationssäkerhet måste stå högt på agendan idag. Att förbjuda företag är inte rätt väg att gå. Den nyligen beslutade DSA - Digital Services Act - ställer hårda krav på sociala mediebolag att ta ned olagligt innehåll och Tiktok är redan under granskning av EU-kommissionen.
EU ska underlätta att kärnkraften byggs ut
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Kärnkraft är, tillsammans med det förnybara energikällorna, avgörande för att fasa ut smutsig kolkraft, klara klimatomställningen, elektrifieringen och konkurrenskraften. Vi har arbetat hårt för att kärnkraften ska klassas som hållbar och strategiskt viktig i EU. Det möjliggör på sikt lägre elpriser och uppmuntrar investeringar i kärnkraft.
Mer av EU:s jordbruk ska vara ekologiskt
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: EU skall inte påtvinga jordbrukare ett ekologiskt lantbruk, samtidigt som det inte skall finnas hinder för dem som vill satsa på det. Europa behöver ett levande lantbruk och en stabil livsmedelsförsörjning där självförsörjningsgraden är oerhört viktig.
EU ska riva upp beslutet om förbud mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar efter 2035
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Jag anser personligen att utfasningen av fordon med förbränningsmotorer är rätt och viktig, men att "teknik-förbud" inte är rätt väg att gå. Med tanke på kärnkrafts-avvecklingen och den oerhört kostsamma omvändningen vi numera är tvungen att genomföra för att säkra framtidens uppskattade energibehov, anser jag att vi borde ta lärdom av detta och inte låsa in en hel sektor i en riktning.
EU ska ställa mycket hårdare krav på att löneskillnaderna mellan könen ska minska
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Löneförhandlingar skall inte vara på EU-nivå.
Hur öppet ska EU vara för att ta emot asylsökande?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: EU skall fortsättningsvis ge de skydd som har skyddsskäl, men skall framåt bli bättre på kontrollerna av människorna som söker sig till Europa direkt vid gränsen, förebygga migration och samarbeta mer med länderna i EUs närområde för en lägre invandring till Sverige och Europa.
Hur ambitiös klimatpolitik ska EU ha?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Den 2021 antagna klimatlagen utgör kärnan i det europeiska klimatarbetet och fastställer att EU ska bli världens första klimatneutrala kontinent till 2050 samt minska utsläppen med 55 % till 2030 jämfört med 1990-års nivåer. Klimatlagen är världens mest ambitiösa klimatpolitik! Nu arbetar vi för att uppnå målen och samtidigt säkra våra intressen ang. villkoren för kärnkraft, skogen och industrin.
Hur mycket ekonomiska resurser ska omfördelas från rika till fattiga länder inom EU?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: Europasamarbetet skall inte reduceras till en bidrags-förmedlings-organisation! Moderaterna vill styra om de stora ekonomiska transfereringarna i EU-budgeten, de så kallade regionalstöden, till områden som trygghet och säkerhet, forskning och konkurrenskraft. Vi vill se en stram budget som även håller nere Sveriges EU-avgift.
Hur mycket politiskt inflytande ska EU ha?
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: EUs politik ska lösa gemensamma frågor som Sverige och övriga medlemsländerna inte kan hantera på egen hand, till exempel handel och inre marknad, klimat och miljö, konkurrenskraft, migration och säkerhet. EU ska inte syssla med detaljstyrning. Närhetsprincipen, att beslut ska fattas på lägsta möjliga nivå, är vägledande för Moderaterna.
Vilka av följande områden tycker du är EU:s viktigaste?
Birgit Meier-Thunborgs val:
- Arbetsmarknad
- Försvar
- Klimat
Så svarar Birgit Meier-Thunborg: EU skall inte bestämma över Sveriges arbetsmarknad. Arbetsdirektivet och dygnsvila är bara ett exempel. Rörligheten inom arbetsmarknaden finns, men även där behövs det regelförändringar. 6000 reglerade yrken kräver en revidering! Klimatlagen omsätter vi enbart gemensamt. Att kombinera tillväxt och låga utsläpp kräver målmedvetenhet. Likaså gäller för försvarsarbetet. Styrkan är sammanhållningen!