Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska utnyttja sin vetorätt och säga nej till ny vindkraft

Om frågan
För att få bygga vindkraft krävs tillstånd från den kommun där vindkraften ska etableras. Enligt miljöbalken har kommunen möjlighet att stoppa verksamhet som har betydande påverkan på landskapet.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Vimmerby

På rätt plats är vindkraft en mycket bra förnybar energikälla.

S
Socialdemokraterna Vimmerby

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Vimmerby

Vi tycker inte att kommunen generellt ska använda sitt veto och stoppa vindkraft. Däremot måste byggen ske på ett sätt som är acceptabelt för närboende. Kommunen ska också kräva att det sker investeringar i bygden så att vinsterna kommer tillbaka till oss som påverkas av vindkraften om den ska tillåtas.

Mycket bra förslag

KD
Kristdemokraterna Vimmerby

Extra viktig fråga

Det kommunala vetot är viktigt men varje enskild ansökan ska prövas utifrån vindbruksplanen och de konsekvenser en etablering får för invånare, natur- och kulturvärden.

M
Moderaterna Vimmerby

Extra viktig fråga

Vimmerby kommun ska säga nej till alla ny vindkraft till dess en ny vindbruksplan är antagen. Vindbruksplanen ska sätta upp strikta gränsvärden för buller och skuggning samt extra skydd av våra värdefulla natur- och kulturvärden. Vimmerby kommun ska också kunna säga nej till vindkraftsetableringar med utomeuropeiskt ägande och de kommuninvånare vars fastigheter påverkas ska ordentligt kompenseras.

SD
Sverigedemokraterna Vimmerby

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering