Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska verka för att inkomster från lokal energiproduktion stannar kvar

Om frågan
Ofta hamnar intäkterna från vind- och vattenkraftverk inte i bygden där anläggningarna ligger utan hos ägarföretaget. Förslaget syftar till att kommunen ska driva frågan om en regeländring för att en större del av intäkterna ska tillfalla kommunen som en kompensation för den miljöpåverkan som kraftverken innebär.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

PA
Politiskt Alternativ Vilhelmina

Egentligen ska kommuner få bättre återbäring för vad som redan är exploaterat, i termer av skog, energi och malm. Det ska inte tjäna som incitament för att öka exploateraring, dvs fungera som mutor. Sveriges glesbygdskommuner ska genom det statens försorg, ges de resurser de behöver (det kommunala utjämningssystemet måste revideras och staten tillskjuta medel, inte ta från andra kommuner)

S
Socialdemokraterna Vilhelmina

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Vilhelmina

Centerpartiet driver denna fråga på nationell nivå

KD
Kristdemokraterna Vilhelmina

Extra viktig fråga

Kommunen har under lång tid producerat energi som gjort att landets mer välmående delar frodats, alltjämt medan kommunen sakta fått börja avveckla sig självt till följd av dom blotta brödsmulor till inkomster som fått stanna kvar. Vidare så gör statens defekta skatteutjämningssystem att det årligen saknas närmare 30Mkr till kommunens välfärd tänkt att ta den upp till miniminivån - varje år.

M
Moderaterna Vilhelmina

Extra viktig fråga

Viktigt att vi inför ett Norskt system med ersättning till kommunerna.

SD
Sverigedemokraterna Vilhelmina

Kommun och region, skall absolut ha rätt till ersättningar från energiproduktion. där naturresursen utvinns från. Så det skall kommunen absolut verka för enligt Sverigedemokraterna.

V
Vänsterpartiet Vilhelmina

Partiet har inte lämnat någon motivering