Val 2022 Valkompass
kommun

Odlingsbar åkermark ska skyddas från bebyggelse

Om frågan
För att få bygga på jordbruksmark ska byggnationen vara av väsentligt samhällsintresse. Marken kan komma att behövas om livsmedelshandeln med andra länder skärs ner eller upphör.
Så svarar partierna

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Vellinge

Extra viktig fråga

Vi bor i en kommun med stor andel mark skyddad i naturreservat, och en stor del av världens bästa åkermark. Ändå måste vi kunna ha en väl avvägd tillväxt med utrymme för företagande, och vi måste bygga skolor och äldreomsorg. Vi vill att nybyggnation i första hand görs på redan bebyggd eller hårdgjord mark. Vi vill bygga inom samhällena. Gärna flervåningshus nära kollektivtrafik och centrum.

KD
Kristdemokraterna Vellinge

Kriget i Ukraina har visat att det är viktigt att kunna vara självförsörjande med spannmål och mat. Kommunen har berikats med en av landets mest bördiga jordar.

M
Moderaterna Vellinge

Extra viktig fråga

Åkermark ska värnas. Det innebär dock inte att vi ska säga nej till all bebyggelse på åkermark utan det får göras avvägningar utifrån plats och syfte samt till ev intilliggande bebyggelse, befintlig infrastruktur samt tillgång till kollektivtrafik, handel, service och arbetsplatser.

S
Socialdemokraterna Vellinge

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

L
Liberalerna Vellinge

Vi har Sveriges bästa åkermark i vår kommun. Självklart ska den även framöver odlas inte bebyggas

MP
Miljöpartiet Vellinge

Extra viktig fråga

Vi anser att Vellinge kommun växer för fort och för mycket. Naturen och värdefull jordbruksmark ska bevaras och inte bebyggas. Vi är motståndare till hotellkomplexet i Falsterbo, byggplanerna i Gläntan och norra Ljunghusen samt till de omfattande byggplanerna i Östra Höllviken som tar jordbruksmark i anspråk. Vi ser möjligheter med en varsam utbyggnadstakt i Vellinge, Östra Grevie och V Ingelstad.

SD
Sverigedemokraterna Vellinge

Extra viktig fråga

Åkermark måste bevaras för en hållbar utveckling till kommande generationer. Även självförsörjning av livsmedel är viktigt i ett samhälle som inte vill vara importberoende och som snabbt kan stängas ner.