Val 2022 Valkompass
kommun

Fördela om pengar från chefer och politiker till lågavlönade kommunanställda

Om frågan
Chefer i Västervik är anställda av kommunen och får lön. Politiker får arvoden som fastställs av kommunfullmäktige.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Västervik

Extra viktig fråga

Kommunen och regionen måste bli attraktiva arbetsgivare för att vi i framtiden skall kunna rekrytera nya medarbetare då det blir brist på arbetskraft framöver. Kommunen skall ha konkurrenskraftiga löner, arbetsmiljö och anställningsvillkor för alla yrkesgrupper.

L
Liberalerna Västervik

Vi har drivit på i samtliga budgetar denna mandatperiod för att kommunen ska bli en attraktiv arbetsgivare. I detta ingår att höja löneläget i kommunen och i årets budget togs beslut om att höja de lägsta lönerna.

M
Moderaterna Västervik

Partiet har inte lämnat någon motivering

WP
Westerwikspartiet Västervik

Det handlar väl mer om att de som har lägst betalt skall ha högre lön, sänker vi löner för en andra yrkesgrupper så tappar vi kompetens

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Västervik

Partiet har inte lämnat någon motivering

MP
Miljöpartiet Västervik

Extra viktig fråga

Systemet att arbetsmarknadens parter är de som driver processen om löner , att omfördela är också att satsa på låglöneyrken. Det handlar också om arbetsmiljö, tid för återhämtning , önskad sysselsättningsgrad , möjlighet till utveckling och finansiera egna yrkeskläder där vi vill jobba för att förbättra villkoren .

S
Socialdemokraterna Västervik

Mycket svårt att genomföra då det bryter mot kollektivavtalen som gäller för våra chefer. Vi tror heller inte på att ställa grupper emot varandra. Men vi har lagt förslag om att höja de lägsta lönerna.

Mycket bra förslag

S-V
Socialisterna-Välfärdspartiet Västervik

Extra viktig fråga

Västerviks kommun ligger i bottenligan när det kommer till löner för exempelvis undersköterskor - det duger inte! De lägsta lönerna måste upp om vi ska kunna rekrytera ny perosnal. De välbetalda som har mer än de behöver måste stå tillbaka, det är rättvist och rimligt.

SD
Sverigedemokraterna Västervik

Extra viktig fråga

T.ex. undersköterskornas löner i Västerviks kommun tillhör de allra sämsta i Sverige, vilket måste åtgärdas omgående. Det handlar om prioritering!

V
Vänsterpartiet Västervik

Extra viktig fråga

Tyvärr har marknaden fått och håller på att få alltmer inflytande över våra liv med följd att vi överkonsumerar framför ögonen på dem man arbetsleder. Detta leder till ett negativt modellbeteende samt urholkar löner till vårdanställda bl.a..