Val 2022 Valkompass
kommun

Fler bostäder ska få byggas på strandskyddade områden

Om frågan
Strandskyddet innebär att ett område inom minst hundra meter från ett vattendrag inte får bebyggas med hänsyn till naturen och det rörliga friluftslivet. Men kommunen kan peka ut områden där strandskyddet ska upphävas om det är motiverat för utveckling av landsbygden.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Vårgårda

Extra viktig fråga

Allemansrätten Ekologisk balans

V
Vänsterpartiet Vårgårda

Extra viktig fråga

Stränder har stort värde som rekreationsplatser och ska vara tillgängliga för alla, människor och vilda djur. Det ska vara möjligt att promenera, bada, se på djur och växter, vatten och obebyggda stränder. Vilda djur ska ha tillgång till vattnet bland annat för att kunna dricka i lugn och ro.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Vårgårda

Vi tycker man kan bygga där det är möjligt enligt de regler som finns.

L
Liberalerna Vårgårda

Partiet har inte lämnat någon motivering

S
Socialdemokraterna Vårgårda

Så länge vi säkerställer att allmänheten fortfarande kan avnjuta naturen och stränderna så är det positivt att fler får bygga där dom vill bo. Sverige är ett stort land med många sjöar och stränder och vi får ta det från fall till fall.

SD
Sverigedemokraterna Vårgårda

Beror helt på vilka områden.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Vårgårda

I en landsbygdskommun med mycket skogsmark och många sjöar ser vi att det finns stora möjligheter till rekreation. Vi menar att det också ska kunna gå att bygga på strandnära områden och att det går att tillgodose båda dessa intresseområdena.

M
Moderaterna Vårgårda

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering