Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Vårgårda

Vi tycker att det borde finnas två alternativ där det ena är vegetariskt alla dagar. Viktigt man har en näringsrik och varierad kost.

M
Moderaterna Vårgårda

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Vårgårda

Extra viktig fråga

Vi tror inte på tvång kring kost. Hellre ser vi att vegetarisk kost finns tillgängligt för dom som så önskar.

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Vårgårda

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Vårgårda

Vi vill tillsätta en beredning som ser över riktlinjerna för maten som serveras, huvudfokuset ska vara att följa den sammanvägda vetenskapen inom näringsrik och hållbar mar med fokus på svenska råvaror.

MP
Miljöpartiet Vårgårda

Mindre kött och mer vegetariskt och ekologiskt är nödvändigt

S
Socialdemokraterna Vårgårda

Det finns många bra vegetariska alternativ som kan erbjudas och som tilltalar våra barn istället för kött eller fisk, viktigt att maten är varm, vällagad och näringsrik. Det även bra ur miljösynpunkt att vi äter mindre kött.

V
Vänsterpartiet Vårgårda

Det är viktigt att offentlig upphandling gynnar det som är långsiktigt hållbart. Vegetarisk dagar är ett sätt. Skolmaten ska vara näringsriktig, god och mättande, och handlas upp så lokalt som möjligt. Globalt sett är det inte energieffektivt att använda stora arealer mark för att producera kött, men lokalt kan särskilda förutsättningar finnas, som naturbete i steniga marker.