Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska starta fler spetsklasser inom olika ämnen i skolan

Om frågan
Spetsklasser erbjuder utbildning anpassad för högpresterande elever.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Vallentuna

Extra viktig fråga

Det skolan behöver är inte tidigare sortering av elever. Barn utvecklas olika snabbt och på olika sätt, skolan ska möjliggöra för alla barn att uppnå sin potential snarare än att tidigt dela in i "bra" och "dålig". Skolan i Vallentuna behöver fler lärare och mindre elevgrupper, så får eleverna bättre individuellt utformad undervisning.

Ganska dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Vallentuna

I nuläget är det viktigaste att se till att satsa på de elever som inte når målen. Vi ska så självklart se till att alla elever utmanas men vi får inte tappa några på vägen.

S
Socialdemokraterna Vallentuna

I första hand ska kommunen se till att det finns en likvärdig och rättvis skola i Vallentuna. Att starta "spetsskolor" istället för att först säkra att barn med särskilda behov får den skola de har rätt till anser vi är att prioritera fel.

Ganska bra förslag

KD
Kristdemokraterna Vallentuna

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Vallentuna

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Vallentuna

Går att motivera genom att ge alla barnen en rättvis chans i livet och därigenom bidra till deras utveckling.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Vallentuna

Skolan ska ge alla elever möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Därför behövs spetsklasser för högpresterande elever.

L
Liberalerna Vallentuna

Extra viktig fråga

Skolan ska vara en utmaning för alla elever, även de allra duktigaste. Den som har talang för matematik eller språk ska kunna välja en spetsutbildning precis som den som har talang för idrott eller för musik. Vallentuna bör ansöka om att få starta spetsklasser med särskilda antagningsprov i ett eller flera ämnen. Vi vill också att det ska finnas spetsklasser i fler ämnen i närheten av Vallentuna