Val 2022 Valkompass
kommun

Äldreboendena i Gusum och Gryt ska få finnas kvar

Om frågan
Vid flera tillfällen de senaste decennierna har äldreboendena varit nedläggningshotade, efter att kommunen byggt ut äldreboendet i Valdemarsvik. Men flera partier vill att Gryt och Gusum ska ha kvar sina äldreboenden.
Så svarar partierna

Ganska dåligt förslag

V
Vänsterpartiet Valdemarsvik

Extra viktig fråga

Frågeställningen är för enkel. Kommunen måste utveckla sina vårdboenden efter behoven och inte efter lokalt vurmande. Däremot ser vi att formen Trygghetsboende fortfarande saknas. Denna brist vill vi ändra på och här kan boendeorten vara aktuell att belysa.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Valdemarsvik

Extra viktig fråga

Det är viktigt att det finns äldreboende kvar i Gusum och Gryt både för de anställda och de som bor där. Trygghetsboenden behöver underlättas att startas.

KD
Kristdemokraterna Valdemarsvik

Extra viktig fråga

Vi vill gärna ha kvar boenden, evt som senior- eller trygghetsboende så att det finns valmöjlighet för de äldre. Alla över 85 år ska ha rätt till anpassat boende om den så önskar.

LPo
Landsbygdspartiet Oberoende Valdemarsvik

Extra viktig fråga

Äldreboenden i hela kommunen är viktigt. De äldre ska inte tvingas flytta ifrån sin hembygd när de inte längre orkar att bo kvar hemma.

M
Moderaterna Valdemarsvik

Viktigt att det bibehålls kommunal service i hela kommunen. Centralisering är inte lösningen på alla problem.

S
Socialdemokraterna Valdemarsvik

Partiet har inte lämnat någon motivering

SD
Sverigedemokraterna Valdemarsvik

Extra viktig fråga

När man blir äldre är det viktigt att man ska kunna ha valfrihet var min vill bo den sista tiden av sitt liv. Ofta har man anhöriga och vänner på orten där man levt under lång tid, då ska man också kunna välja att bo där.