Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga nej till nybyggnation på åkermark

Om frågan
Syftet med förslaget är att bevara odlingsbar mark och säkra lokal matproduktion.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

M
Moderaterna Vadstena

Vadstena kommun omgärdas av vatten och åkermark. Ska vi kunna växa vilket är viktigt så måste vi tyvärr bygga på åkermark. Vi försöker bygga och utveckla på ett resurssnålt och klokt sätt.

Ganska dåligt förslag

Kons
Konsensus - För Vadstenas Bästa Vadstena

Tyvärr är det så att Vadstena är omringat med åkermark. Varje enskilt ärende måste noga prövas, men att säga nej varje gång det kommer en fråga om byggnation på åkermark kommer inte att vara hållbart för kommunen som önskar växa i invånarantal.

S
Socialdemokraterna Vadstena

I möjligaste mån måste åkermark bevaras, men staden begränsas helt av åker och vatten. I dagsläget finns planberedskap för 300-400 bostäder i Tycklinge. Det kommer att räcka för våra behov den närmaste framtiden.

SD
Sverigedemokraterna Vadstena

Att bygga på jordbruksmark är dåligt, men Vadstena har inte så mycket att välja på

Ganska bra förslag

C
Centerpartiet Vadstena

Extra viktig fråga

I möjligaste mån ska ingen mer åkermark planeras för byggnation utöver befintliga detaljplaner.

KD
Kristdemokraterna Vadstena

Det är naturligtvis aldrig bra att bebygga god odlingsmark, men så gott som all mark inom kommunen är just sådan mark och om man vill ha byggande över huvud taget så måste man bebygga delar av odlingsmarken.

MP
Miljöpartiet Vadstena

Miljöpartiet vill in i det längsta undvika byggnation på åkermark och ser gärna ett tydligare mandat för kommunen att säga nej till detta.

Mycket bra förslag

V
Vänsterpartiet Vadstena

Så långt möjligt ska åkermarken som är en av kommunens viktigaste tillgångar bevaras. Ibland måste dock undantag göras eftersom Vadstena är omgivet av åkermark.