Val 2022 Valkompass
kommun

Det ska vara obligatoriskt med minst två köttfria skoldagar i veckan

Om frågan
På köttfria dagar är alla rätterna som serveras i skolmatsalen vegetariska. En anledning till att skolor inför köttfria dagar är av miljöskäl, eftersom köttproduktion orsakar större koldioxidutsläpp än produktionen av grönsaker och spannmål.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

LPo
Landsbygdspartiet Oberoende Uppvidinge

Vi tycker inte att det ska finnas någon köttfri dag i skolan. Eftersom vi verkar för den lilla människans rätt tycker vi att det ska vara individens val om den vill äta kött eller inte. Vi anser därför att det likt vegetariskt alternativ som finns varje dag även ska finnas ett kött alternativ varje dag.

SD
Sverigedemokraterna Uppvidinge

Vi är inte intresserade av att begränsa matsedeln för eleverna på Uppvidinges skolor utan bevisbara positiva effekter. Det kan finnas anledning att ha ett vegetariskt alternativ men att införa köttfria dagar ser vi ingen positiv effekt med.

Ganska dåligt förslag

KD
Kristdemokraterna Uppvidinge

Extra viktig fråga

Det finns ingen närproducerad protinrik ersättning till kött. Den måste i första hand importeras från andra kontinenter.

M
Moderaterna Uppvidinge

En köttfri dag räcker. Tanken är god, men vi vill gynna svenska bönder.

Ganska bra förslag

S
Socialdemokraterna Uppvidinge

Ingen åsikt

V
Vänsterpartiet Uppvidinge

Partiet har inte lämnat någon motivering

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Uppvidinge

Vi skall ha en allsidig och näringsrik kost och behöver därför inte fatta beslut om detta. Ansvariga för kosten sköter detta mycket bättre än vi poitiker.