Val 2022 Valkompass
kommun

Skolvalet ska vara obligatoriskt oavsett om man väljer en kommunal- eller friskola

Om frågan
Med skolval menas att familjen önskar vilken skola barnet ska gå på. I nuläget är skolvalet frivilligt. Den som inte väljer placeras på en skola där det finns lediga platser.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

MP
Miljöpartiet Upplands-Bro

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

SD
Sverigedemokraterna Upplands-Bro

Att göra skolvalet obligatoriskt innebär att det inte blir någon valfrihet. Det finns föräldrar, som av någon anledning inte vet vilka skolor, som är valbara och hur ska kommunen ansvara för att barnen har en rimlig skolväg och kommunikationer. Vad gör man med de föräldrar, som ändå väljer att inte välja???

V
Vänsterpartiet Upplands-Bro

Vi ser hur segregationen sprider sig i grundskolan. Sverige har alltid haft ett fritt val av skolor men skillnaden är nu att det är vi skattebetalare som skall betala hela summan, även friskolekoncernernas vinstar.

Mycket bra förslag

C
Centerpartiet Upplands-Bro

Extra viktig fråga

Skolvalet behöver utvecklas för att fler ska välja skola och fler komma in på sitt förstahandsval. Vi vill ha ett obligatoriskt skolval genom samordnad antagning som kommunerna ansvarar för men som ger full insyn för alla huvudmän. Avgörande är att Skolverket och huvudmännen erbjuder stöd och lätt tillgänglig information om skolvalet för att fler familjer ska kunna göra medvetna val.

KD
Kristdemokraterna Upplands-Bro

Ett aktivt skolval möjliggör för alla att välja det som för denne passar bäst. Det kan vara en stark faktor för en bättre fungerande integration bland elever.

L
Liberalerna Upplands-Bro

Extra viktig fråga

Partiet har inte lämnat någon motivering

M
Moderaterna Upplands-Bro

Extra viktig fråga

Ditt barn - ditt val av skola. Möjlighet för elever i socialt utsatta och segregerade områden att välja annan skola än den närmsta är möjlig genom obligatorisk skolval. Inte bussning!

S
Socialdemokraterna Upplands-Bro

Extra viktig fråga

Vi vill att man ska kunna få gå på den närmaste skolan och vill man välja någon annan skola så ska det självklart också vara ett alternativ.