Val 2022 Valkompass
kommun

Kommunen ska säga nej till nya slussar i Trollhättan

Om frågan
Trafikverket har lagt förslag på en ny slussled i Trollhätte kanal för att öka kapaciteten för sjöfarten. Förslaget innebär att delar av omgivningen måste tas i anspråk för bygget. Alternativet är att bygga om befintlig slussled.
Så svarar partierna

Mycket dåligt förslag

C
Centerpartiet Trollhättan

Extra viktig fråga

Slussarna i Trollhättan fyller en viktig funktion för klimatsäkra transporter till företag både i Trollhättan och runt Vänern och är också viktigt för turism. Därför behöver nya slussar byggas i Trollhättan. Centerpartiet avvaktar den pågående utredningen för att ta slutlig ställning till vilket alternativ som är bäst.

KD
Kristdemokraterna Trollhättan

Det som dock är tydligt är att processen misshandlas av Trafikverket. Att de utredningsunderlagen som behövs ännu inte finns på bordet. Utan ett underlag går det inte att fatta politiska beslut.

M
Moderaterna Trollhättan

Nej. Att det byggs nya slussar i Trollhättan ger oss många möjligheter att utveckla besöksnäringen samt att möjliggöra en utveckling av staden med bland annat en centrumnära badplats och bostäder i vattennära läge

S
Socialdemokraterna Trollhättan

Extra viktig fråga

De förslag till ny dragning av slussarna som Trafikverket presenterar kommer att innebära så stora ingrepp i såväl vår kulturhistoria som rekreations- och bostadsområden att de är omöjliga att acceptera. För oss finns bara ett rimligt alternativ: Att bygga ny sluss, helt eller delvis, i befintlig led.

SD
Sverigedemokraterna Trollhättan

Partiet har inte lämnat någon motivering

V
Vänsterpartiet Trollhättan

Partiet har inte lämnat någon motivering

Ganska dåligt förslag

L
Liberalerna Trollhättan

Bra med nya slussar

Mycket bra förslag

MP
Miljöpartiet Trollhättan

Extra viktig fråga

Miljöpaartiet i Trollhättan vill att den befintliga slussleden renoveras och upprustas istället för att bygga nya leder som skulle skära igenom och ödelagga Trollhättans viktig kulturhistoria, stora bostadsområden och unik natur och geologi.